Zašto se posti srijedom i petkom?Rijetko ko zna pravi razlog, a ovo su najčešće zablude

03.08.2022.

Mnogi vjernici i danas praktikuju post srijedom i petkom

U prošlosti je post podrazumijevao potpuno uzdržavanje od hrane tim danima, da bi kasnije to bilo promijenjeno, pa danas kada govorimo o postu mislimo na odrcanje samo od mrsne hrane u toku ova dva dana.

Na ove dane posti se tokom cijele godine, izuzev trapave sedmice, nedjelje nakon Vaskrsa. Možda ste čuli da se petkom posti zbog djece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva. Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

Srijeda je posni dan jer je baš u srijedu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila srijedu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vjernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan. Dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Srijedom i petkom posti se po pravilu na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljava se upotreba crnog vina i ulja.

 

izvor:Aloonline/FOTO:Aloonline