Vjeruje se da pomaže svakoj ženi koja joj se pomoli ovim riječima

06.02.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva slavi je 24. januara po crkvenom, a 6. februara po gregorijanskom kalendaru.

Prepodobna Ksenija rođena je u Rimu kao jedinica kćerka znamenitog senatora. Privučena ljubavlju Hristovom ne htkede stupati u brak, kako željahu roditelji njeni, nego, da bi izbkegla to, odbkegne iz doma tajno sa dvije robinje svoje, i dođe na ostrvo Koa, u mjesto Milas, gdje osnuje djevičku obitelj podvizavajući se tu do smrti. Iako biješe slaba žena, ipak imađaše mušku izdržljivost u postu, molitvi i bdijenju.

Često po cijelu noć stajaše na molitvi; bješe odjevena bjednije od svih sestara, a na hljeb koji jeđaše, često posipaše pepeo iz kadionice. U času njene smrti (+ 450. godine) pojavi se divno znamenje nad djevičkim manastirom: vijenac od zvijezda sa krstom u sredini, sjajnijim od sunca. Od njenih moštiju mnogi bolesnici dobiše iscjeljenje. Robinje njene sljedovahu u svemu primjeru svoje igumanije, i kada umriješe, biše sahranjene, po svojoj želji, kod nogu blažene Ksenije.

Prepodobna Ksenija i danas se smatra zaštitnicom žena. Pripadnice ljepšeg pola danas bi trebalo da se suzdrže od bilo kakvog posla.

Danas bi trebalo da odete do crkve, zapalite svijeću i izgovorite sljedeće reči:

“U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, slijedila Gospoda Hrista. Djelima si učila prezirati tijelo, željeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Ksenijo, raduje se duh tvoj.”

Izvor:Agencija