Vjernici danas slave Prepodobnog Nikitu Ispovjednika

16.05.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Prepodobnog Nikitu Ispovjednika

1684148014_Untitled.jpg

Prepodobni Nikita je rođen u Vitiniji, u gradu Kesariji, gde je odrastao sa bakom, očevom majkom.

Nakon školovanja odlazi  u manastir Midikijski, gdje ga je iguman Nikifor postavio za monaha, a posle sedam godina truda i podviga patrijarh Tarasije ga je proglasio za jeromonaha, dok kasnije postaje iguman.

Kada je Lav V Jermenin postao car  došla je opet ikonoborska jeres. Car zbaci patrijarha Nikifora i posla ga na zatočenje, a na njegovo mjesto uzdiže nekakvoga jeretika Teodota Kasitera, čovjeka nečista života. I Nikita bi zatvoren i mučen, no ne pokoleba se u Pravoslavlju.

Prevođen bi iz tamnice u tamnicu, i mučen glađu i žeđu, mrazom i znojem i poruganjem. Ali on se ne dade pokolebati. Naročito mu dosađivaše neki Nikola s podsmehom i porugom. No jedne noći javi se Nikoli njegov umrli otac na snu i prijekorno mu reče: “odstupi od sluge Božjega!” I od toga časa Nikola se pokaja te ne samo ne dosađivaše više svetitelju nego i druge odvraćaše da mu ne dosađuju.

Kada zlom smrću pogibe Lav Jermenin, carstvo preuze pravoverni car Mihail Valvos, koji oslobodi sve pravoslavne stradalnike. Nikita se povuče u jedno usamljeno mjesto blizu Carigrada, gde u molitvi i blagodarenju Bogu na svemu provede svoje poslednje dane zemnoga života.

Kada je preminuo telo mu je preneto u njegov manastir, a prema predanju svi bolesni koji su dotakli njegovo telo bili su iscijeljeni.

Verovanja na današnji dan

Prema narodnim vjerovanjima na današnji dan valja se pospremiti kuća i ići u posjetu najbližima. Treba izbjegavati svađe i nikako ne bi trebalo danas ušivati garderobu ili uzimati iglu u ruke.

 

izvor:magazin.novosti/FOTO:SPC