Van Gogova slika vraćena u muzej (Foto)

12.09.2023. - Kultura

Van Gogova slika “Bašta parohije u Nuenenu u proljeće” vraćena je u muzej “Singer” u Larenu u Nizozemskoj nakon više od tri godine pošto je ukradena iz tog muzeja.

Detektiv za pronalaženje umjetničkih djela Artur Brand napisao je na paltformi Twitter da je nakon potrage i pregovora sa pljačkašem preuzeo Van Gogovu sliku i da je ona vraćena u muzej, prenio je nizozemski javni servis “NOS”.

Brand je, u saradnji sa nizozemskom policijom, istraživao pljačku tri i po godine. Komunikacije koje je policija presrela pokazale su da je slika završila kod kriminalne organizacije koja je htjela da je iskoristi kao sredstvo razmjene za smanjenu kaznu u slučaju zatvorske kazne.

Slika nastala 1884. godine, koja prikazuje proljećnu baštu crkve u nizozemskom gradu Nuenenu, bila je pozajmljena od muzeja Groninger, prenosi “Telegraf”. Procjenjena vrijednost je tri do šest miliona evra, a na spektakularan način je ukradena iz muzeja Singer 30. marta 2020, dok je bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

“Lopov je razvalio nekoliko vrata i prošao kroz nekoliko nivoa zaštite koje su muzeju predložili eksperti”, rekao je tada direktor muzeja Evert Van Os.

Izvor: Bl portal