Učenici Ekonomske škole igrali Semjuela Beketa

24.04.2023. - Kultura

Predstavom Semjuela Beketa “Kraj partije” koju su večeras u Centru za kulturu “Semberija” igrali učenici bijeljinske Ekonomske škole, otvoren je Šesti festival srednjoškolskih predstava pod nazivom “Udahni kulturu”.

Reditelj Igor Kalajdžija kaže da je Beketova predstava, ustvari, antidrama, bez zapleta, kulminacije, raspleta, peripetije, bez dramske radnje. Ustvari, ona, ipak, ima sve to.

 “Suštinski ona jeste pobuna protiv tradicionalne drame, protiv uobičajenih znakovnih sistema. Samim tim, mislim da je ona u skladu sa mladalačkim duhom koji je uvijek tu negdje, na pobunjeničkoj periferiji. Ranijih godina smo pripremali ovakve predstave, igrali smo i u regionu, učestvovali u Sonti na jednom pozorišnom festivalu, gdje smo osvojili nagradu za najbolju omladinsku predstavu, a i naš učenik je dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Sve što smo uradili u proteklih šest godina je poetički slično. Nadam se da će Bijeljina jednog dana dobiti i omladinsko pozorište koje bi pomoglo mladim glumcima da afirmišu i svoj umjetnički izraz”, kaže profesor Igor Kalajdžija.

U predstavi “Kraj partije” igrali su učenici Marija Rakić, Andrea Narančić, Ilija Nikolić i Marija Šepur.

Direktor Centra za kulturu “Semberija” Igor Bešlić, otvarajući ovaj omladinski festival, podsjetio je da nakon trogodišnje pauze, na daskama koje život znače ponovo igraju talentovani i nadareni učenici srednjih škola koje, očigledno je, interesuje pozorišna umjetnost.

U utorak naveče posjetioci će imati priliku da pogledaju predstavu “Antigona”, Dramskog kluba “Virus”, u kojoj igraju učenici Gimnazije “Filip Višnjić”. Učenici Poljoprivredne i Medicinske škole u srijedu će igrati predstavu “Zla žena”, a u četvrtak će učenici Srednjoškolskog centra “Mihajlo Petrović Alas” iz Ugljevika odigrati predstavu “Pismo profesora”. Festival će u petak zatvoriti  učenici Tehničke škole “Mihajlo Pupin” predstavom “Dr” Branislava Nušića.

Bijeljina.com