Tradicionalni elementi u savremenoj skulpturi

18.02.2023. - Kultura

 

Iako je subota, pomalo neobičan dan za otvaranje izložbi, to nije bio razlog za bar malo veću podršku mladoj umjetnici iz Vojvodine Gloriji Monjov, čija je izložba “Tradicionalni elementi u savremenoj skulpturi” otvorena u Galeriji centra za kulturu “Semberija”.

 Skulpture i instalacije Glorije Monjov  baziraju se na tradicionalnim umjetnostima Sekelj Mađara koji su se u prošlom vijeku odvojili od ostalih na teritoriji Bukovine i naselili u Južnom Banatu. Oni na toj teritoriji vode život u izolaciji od drugih mađarskih naseobina. Na njih je sve to, kako primjećuje autorka, uticalo kao svojevrsna vremenska kapsula.

“Prve ideje o očuvanju sekeljske umjetnosti potiču od osjećanja inertnosti, nemoći nakon migracije. U selu u kom sam odrasla, maltene svi prijatelji iz djetinjstva i veliki dio familije su napustili rodno mjesto.

Preostali stanovnici, s jedne strane, sopstvenu kulturu stavili su na pijedestal i zbog toga je tradicionalna umjetnost postala mješavina kiča i naive. S druge strane, kod dijela stanovnika razvila se potpuna nezainteresovanost za održavanje stvaralačke tradicije, koja u budućnosti može dovesti do potpunog zaboravljanja i nestajanja sopstvene tradicije”, kaže autor izložbe Glorija Monjov.

Dešavanja su arhivirala identitet tadašnje populacije Bukovine, neke od običaja, sačuvali su arhajski jezik i ponešto od tradicionalnih umjetnosti.

“Stvaralaštvo manjine se, ipak, razvilo na neočekivan način. U namjeri da sačuvam sekeljsku autentičnu umjetnost od kiča, u svojim radovima istraživala sam fenomen migracije i njene posljedice kroz istorijski razvoj sekeljske umjetnosti.

Uz sve to, postavlja se i esencijalno pitanje: Može li jedna zajednica zadržati svoj etnički identitet, ukoliko zaboravi sopstvenu tradiciju? U skulpturama obrađujem osjećanje inertnosti, žalosti, oplakivanja, nostalgije.Duborez i krstački vez primijenila sam na instalacijama i skulpturama”.

Glorija Monjov učetsvovala je na više od 25 grupnih i samostalnih izložbi. Svi oni koji večeras nisu došli u Galeriju Centra za kulturu, imaće priliku da ovu zanimljivu izložbu pogledaju do prvog marta.

Bijeljina.com