Svjetski kup u Bijeljini okupio 400 harmonikaša iz 30 država

07.09.2023. - Kultura

U Bijeljini se održava 76. Svjetski kup harmonike. Ovo najznačajnije takmičenje među izvođačima ovog instrumenta okupilo je 400 takmičara iz 30 zemalja.

 

Kiril Rusinov iz Rusije, pobjednik Svjetskog kupa harmonike iz 2019. godine danas je u ulozi člana žirija ovog najprestižnijeg takmičenja harmonikaša.

– Veoma ozbiljno takmičenje, ove godine dobra konkurencija, dosta izviođača iz 30 zemalja oko 150 solista i velika konkurencija – kaže Rusinov.

Na ovom takmičenju postavljeni su izuzetno visoki kriterijumi za takmičare koje će ocjenjivati devetočlani žiri sastavljen od sudija iz različitih zemalja. Nijedan sudija ne može ocjenjivati takmičara iz svoje zemlje.

– Sva organizacija u vezi sa Kupom mundijala je izvanredna i impresioniran sam sa svim ljudima koji su uključeni u ovu organizaciju da sve ovo uspije i da izgleda najbolje i za izvođače i nas članove – rekao je Mirko Paterini, predsjednik Svjetske konfederacije akordeonista.

Ovo takmičenje Kup mundijal najstarije je takmičenje u kategoriji profesionalne muzike i osnovano je 1935. godine.

– Ovaj Svjetski kup 76. po redu i po prvi put na našim prostorima i to ima veliku važnost za našu zemlju i organizacijom Svjetskog kupa na našim prostorima je veliki poduhvat i da smo ispisali istoriju kada je u pitanju naša zemlja i akdemska harmonika na ovim prostorima – naglasio je Slaviša Perić, počasni potpredsjednik Međunarodne konfederacije harmonike.

Svake večeri trajanja ovog svjetskog takmičenja u večernjim časovima nastupaće eminentni umjetnici, a u subotu 9. septembra održaće se Koncert pobjednika.
Pokrovitelj Svjetskog kupa harmonike je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 

izor:AgencijeFOTO:Printscreen