Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog proroka Miheja

27.08.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog proroka Miheja II koji je predvidio gdje se roditi Isus Hrist

 

Mihej je jedan od najvećih proroka pravoslavlja. On je gotovo cio život proveo propovijedajući svojim sunarodnicima o Bogu i proklinjao ih što su usvojili pogane običaje neznabožačke. Smatra se velikim protivnikom tadašnjih i tamošnjih vlastodržaca.

Prema predanjima prvo je predvidio da će zbog idolopoklonstva biti uništena prestonica izrailjskog carstva Samarija, a zatim Jerusalim, a onda se to i dogodilo kada Samariju razore Asirci, a Jerusalim Haldejci, a onda saopštio radosnu vest da će se Isus Hristos roditi u Vitlejemu

Po nekim crkvenim tumačenjima prorok Mihej je skončao prirodnom smrću, ali po drugoj verziji mnogima se nije svidjela Mihejevo proročanstvo da će ”Jerusalim biti gomila kamenja” pogotovo caru Judinu i ostalom narodu judejskom.

Ipak na osnovu nekih pominjanja Miheja II u knjizi proroka Jeremije, postoji i mišljenje da nije ubijen nego da je u miru skončao posle bogougodnog života, u svojoj postojbini, selu Morasi.

Vjeruje se da na današnji dan ujutru treba da se ode u crkvu i pomoli se ovom svetitelju, a da će on svakoga ko mu se obrati čista srca da zaštiti od zla i njegov dom da sačuva od nesreće.

Tropar
Proroka Tvoga, Miheja, uspomenu Gospode slavimo, zato Te molimo, spasi duše naše.

 

 

izvor:Agencije/Foto: SPC