Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju sjećanje na prenos moštiju Svetog Stefana

15.08.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju sjećanje na prenos moštiju Svetog Stefana, Prvog velikomučenika i današnji dan nazivaju Svetim Stefanom ljetnim ili Stevanom Vjetrovitim

Kult svetog Stefana vrlo je razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom. Mnogi srpski manastiri danas obilježavaju slavu ili preslavu, a među njima su i Manastir Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru. Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje.

Srbi ovog sveca nazivaju Stevanom Vetrovitim, plaše ga se i poštuju da im vjetar ne bi oduvao sijeno, slamu, a doneo razne bolesti. Zato se vjeruje da se na današnji dan treba čuvati vjetra. Primorci današnji praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vjetroviti daje vjetar za njihova jedra.

Kako kaže biblijsko svedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva ta njegova djobra dela pominju se u Svetom pismu Novog zavjeta. U toj prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, Sveti Stefan je ogromnom snagom svoje vjere, svojih riječi i djela podsjećajući na riječi zakona i proroka Starog zavjeta, dokazivao Jevrejima, svojim sunarodnicima, da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vijekova.

Zbog toga je među svojim bližnjima imao mnogo neprijatelja, ali ih je uvijek pobeđivao svojim jasnim i istinitim riječima. Kako nisu mogli drugačije sprečiti njegovo propovijedanje, pribjegli su, uz pomoć lažnih svjedoka, kleveti da je hulio na Boga i Mojsija, baš kao što se zbilo i sa Isusom Hristom. Tako su narodne duhovne striješine protiv Svetog Stefana pobunile narod.

Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili. Poslije hapšenja, uslijedilo je suđenje.

Na suđenju Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu klevetu lažnih svjedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, cijelu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem. No, istina o Mesiji još više je razbesnila svešteničke i narodne poglavare. U tom trenutku Arhiđakon Stefan je pogledao u nebo i rekao: „Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovječjeg gdje stoji s desne strane Boga.” To je razjarilo sve njegove sudije te su Arhiđakona Stefana izveli iz grada i ubili kamenjem.

Preuzmite našu iOS ili Android aplikaciju.
Sveti prvomučenik Stefan, koji je postradao na današnji dan, imao je nešto više od 30 godina. Njegove posljednje reči su bile – Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC