“Srbadija” se okitila zlatnom medaljom u Južnoj Koreji

19.07.2023. - Kultura
 Pjevanjem u tradicionalnim kostimima i izvrsnim scenskim nastupom, koji je prikazao svu ljepotu običaja proslavljanja krsne slave, Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine očaralo je publiku u Aziji, jer je na taj daleki kontinent donijelo posebnu atmosferu. 

U konkurenciji više od 500 horova, oni su se na nedavno održanoj Horskoj olimpijadi u Južnoj Koreji okitili zlatnom medaljom i to za prikaz scenskog folklora sa akcentom na običaje proslavljanja slave.

SCPD “Srbadija” je još jednom pokazala neprikosnovenost, a puno rada i truda uložili su članovi kako bi na najbolji način osvjetlali obraz Bijeljine, Semberije, ali i Republike Srpske.

Jedan od članova hora Stevan Čukić rekao je za “Glas Srpske” da je boravak u zemlji drugačije kulture i navika i toliko udaljenoj od nas neopisivo iskustvo. A na rezultate su, kaže, više nego ponosni.

– Trudili smo se da što bolje prikažemo tradiciju i sve ono što je vezano za nju i srpski narod, običaje i važne datume, kao što je proslavljanje krsne slave. Žiri koji je bio sastavljen od međunarodnih stručnjaka prepoznao je to i ocijenio kao najbolje – rekao je Čukić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući prethodnim rezultatima dobili su priliku direktno da učestvuju na Olimpijadi u Južnoj Koreji.

 – Odlučili smo da centralni motiv bude prikaz slave koja je zaštićeno nematerijalno dobro. Običaji koje smo pokazali, oduševili su sve prisutne. Slušajući komentare ljudi koji su bili u publici, primijetili smo da su zapamtili detalje koje smo prikazali na sceni, a nakon nastupa dugo se pričalo o njemu. Sve je na kraju rezultovalo zlatnom medaljom – rekao je Čukić dodavši da su iskoristili priliku da pozovu horove da sljedeće godine dođu u Srpsku na majski festival.

Dirigent Jelena Trakilović, još pod utiscima, kaže da je zlatna medalja u Južnoj Koreji najveći uspjeh “Srbadije” i kruna njihovog dosadašnjeg rada. To je treća olimpijada na kojoj su učestvovali. I ranije su dobijali zlatnu medalju, ali na ovoj su odnijeli najviše bodova tako da će se znatno pomjeriti na rang-listi Interkultur-a.

– Prvi put smo imali scenske kostime i nastup, a publiku i žiri u Aziji ostavili smo bez teksta – rekla je Trakilovićeva. Na Olimpijadu, koja je sama po sebi izazov, kaže ona, išlo je dvadesetak članova.

– Dobro smo se pripremili, a očekivanja su bila velika. Otišli smo po zlato i donijeli ga u Semberiju. Poveli smo najbolje pjevače, ponijeli najljepše kostime, a to je žiri prepoznao – rekla je Trakilovićeva.

Horska olimpijada u Južnoj Koreji, 12. po redu, održana je od 3. do 13. jula, a “Srbadija” je učestvovala u kategoriji C28 koja podrazumijeva i scenski nastup i kompozicije koje su obrađene za mješoviti hor.

Konkurencija

Prema riječima Jelene Trakilović otkad nastupaju na Olimpijadi u Južnoj Koreji, bez dileme, bila je najjača konkurencija.

– Bili su tu horovi iz 80 zemalja svijeta – Indonezije, Japana, Amerike, Afrike, a najmanje je bilo iz Evrope. Nastupali smo i u evropskim zemljama, ali ovo je bilo nešto posebno. Bili smo im, osvježenje i egzotični – rekla je Trakilovićeva.

 

 

 

izvor/FOTO:Glas Srpske