SPC proslavlja Svete mučenike Flora i Lavra

31.08.2023. - Kultura

Pravoslavna crkva proslavlja Svete mučenike Flora i Lavra 18. avgusta po julijanskom kalendaru, a 31. po gregorijanskom

Porijeklom su bili iz Carigrada, a živjeli su u Ulpijani gradu u Iliriji. Bili su zidari i kamenoresci. Po predanju Likaion, prefekt Ilirika koji je bio neznabožac zaposlio ih je na zidanju idolskog hrama.

Dogodi se pri njihovom radu, da jedan odlomak kamena odskoči i udari u oko sina paganskog sveštenika Memertina, koji je posmatrao rad neimara. Videći svog sina ćoravog i krvavog, žrec stade vikati na Flora i Lavra i htjede ih tući. Tada mu oni rekoše, ako bude vjerovao u Boga, u koga oni vjeruju, sin će njegov ozdraviti. Žrec obeća. Flor i Lavr sa suzama pomoliše se Bogu Gospodu, živome i jedinome, i krsnim znakom znamenovaše djetinje izbijeno oko. I dijete ozdravi odmah, i oko mu postade cijelo kao što je i bilo. Tada se krsti žrec Memertin i sin njegov, i uskoro po tom oba postradaše za Hrista u ognju. A Flor i Lavr kada dovršiše hram, staviše krst na njega, pozvaše sve hrišćane i osvetiše ga imenom Gospoda Isusa i svenoćnim pjenijem.
Saznavši za ovo, ilirijski namjesnik naredio je da Flora i Lavra žive baci u bunar, i bunar zatrpaju zemljom.

Molitva
„Pohvalimo vjerni po dostojanstvu, krasnu i bogomudru presvijetlu dvojicu, Flora preblaženog i Lavra sveslavnog, koji vječnu Svetu Trojicu usrdno svima jasno propovjedaste. Zato postradaste do krvi i vijencima presvijetlim se uvjenčaste: Molite se Hristu Bogu da spase duše naše“.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC