SPC proslavlja svete apostole

10.08.2023. - Kultura
Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave svete apostole Prohora, Nikanora, Timona i Parmena.

Sva četvorica apostola su iz broja 7 đakona i 70 apostola. Ostali đakoni su bili Stefan, Filip i Nikolaj. Prvomučenik Stefan i Filip se slave posebnih dana, dok Nikolaj zbog svoje jeresi nije ušao u red svetitelja.

Sveti Prohor, Nikanor, Timon i Parmen nemaju posebne dane kada se slave, nego se svi spominju u ovaj jedan dan. Svetog Prohora je apostol Petar postavio za episkopa Nikomidijskog. Bio je neko vrijeme na službi kod Svetog Jovana Bogoslova na ostvu Patmosu i zabilježio je Otkrovenje, koje je čuo iz njegovih usta. Nevjernici su ga ubili u Antiohiji.

Na ovaj dan vjernici se ovako mole:

Apostoli sveti, molite Milostivog Boga, da oproštaj grijehova podari dušama našim.

Sveti Nikanor je stradao u Jerusalimu istog dana kada i arhiđakon Stefan, a uskoro za njim i još 2.000 hrišćana, koje su pobili Jevreji.

Svetog Timona su sveti apostoli postavili za episkopa u Arabiji. Zbog svog propovijedanja Hrista je stradao. Bio je bačen u užarenu peć, ali je izašao iz peći nepovrijeđen. Po rimskom Martirologu, sveti Timon nakon što je izašao nepovrijeđen iz peći, bio je razapet na krst.

Sveti Parmen je vjerno služio propovjedničku službu koja mu je bila povjerena od strane apostola. Umro je pred apostolima koji su ga oplakali i sahranili, prenosi Kurir.

Izvor: Bl portal