SPC proslavlja Iliju Gromovnika,vjeruje se da donosi promjene

02.08.2022.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik.

Rodom iz plemena Aronova, iz grada Tesvita, zbog čega je nazvan Tesvićanin, prorok ognjene vjere i strogog života. Činio je čuda još za života.

Sveti Ilija je prisutan u Starom i u Novom zavjetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vjere i novim Hristovim dolaskom.

Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Vjeruje se da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gdje će padati kiša, a kada će da bude suša. Zbog toga se i do danas u seoskim krajevima zadržao običaj da se na Svetog Iliju nikako ne radi u polju, da se ne bi navukao gnjev svetitelja.

U narodu postoji i izreka „od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da praznik označava prekrentnicu i kraj tropskim ljetnjim danima.

Vejruje se da je na današnji dan dobro uzeti med radi zdravlja. Običaj nekada je bio da majke mažu decu medom da bi cele godine bila zdrava. Takođe, mnogi roditelji deci daju ime po ovom svetitelju jer je simbol snage i neustrašivosti.

Praznik je obilježen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve i praznuje se liturgijski i osveštavanjem slavskih kolača i žita. Svetom proroku Iliji, koji je krsna slava brojnih srpskih domaćina, posvećen je Manastir u Rudenici, u blizini Aleksandrovca, koji datira iz doba cara Lazara, i u obnovi je.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC