SPC i vjernici danas slave Svetu mučenicu Glikeriju | Bijeljina.com

SPC i vjernici danas slave Svetu mučenicu Glikeriju

26.05.2023.

Srpska Pravoslavna crkva slavi je 13. maja po crkvenom, a 26. maja po gregorijanskom kalendaru

 

Sveta mučenica Glikerija je za vrijeme “nečastivog” cara Antonina bila pozvana da prinese žrtvu idolu Dijevom. Nacrtala je krst na svome čelu, pa kad je namjesnik carski upitao, gdje je njena lampada (jer su svi nosili lampade – lampe u rukama), Glikerija je pokazala krst na čelu i rekla: “Ovo je moja lampada”. Po njenoj molitvi, grom je udario u idola i razbio ga u komade.

Zbog ovoga je su je bacili u tamnicu želeći da umre od gladi, ali, anđeo božji joj se javljao i davao joj nebesku hranu. Kada je posle izvjesnog vremena namjesnik otvorio tamnicu da provjeri da li je umrla, iznenadi se kad je vidio Glikeriju živu, zdravu i svjetlom obasjanu.

Zatim su je ubacili u ognjenu peć, ali je ponovo ostala nepovrijeđena. Stojeći usred ognja, ona je hvalila Gospoda, spominjući čudo na tri otroka u peći vavilonskoj. Najzad je bila bačena pred lavove, i pomolivši se Bogu, ova sveta djevica predala je dušu svoju Gospodu, za koga je junački pretrpjela mnoge muke.

Narodna vjerovanja i običaji
Iz njenih moštiju poteklo je cijelebno miro, kojim su se liječili bolesnici od najtežih bolesti.

U mnogim dijelovima Srbije vlada običaj da se na današnji dan ne sprema niti jede meso, jer se vjeruje da se tako spriječava bolest. Danas se takođe izbjegava paljenje vatre poslije podneva, u selima se ne lože peći niti pale svijeće.

 

izvor:magazin.novosti/Foto: Wikipedia