SPC i vjernici danas slave dan sjećanja na Svete mučenike Adrijana i Nataliju

08.09.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave dan sjećanja na Svete mučenike Adrijana i Nataliju, mladi bračni par koji je živio u IV vijeku.

Adrijan i Natalija bili su muž i žena, plemenitog i bogatog roda iz Nikomidije. Adrijan je bio načelnik pretora i neznabožac, a Natalija potajna hrišćanka. Legenda kaže da nije bilo ljepšeg i skladnijeg para u čitavoj Nikomidiji i da je njihova ljubav bila na daleko poznata.

Međutim, oni su u braku živjeli samo trinaest mjeseci. Kada je car Maksimijan posjetio Nikomidiju, naredio je opšti progon hrišćana. U njemu je učestvovao i Adrijan koji je popisivao imena hrišćana.

Vidjevši te ljude i njihove vrline, i sam je jednog dana sebe stavio na taj spisak. Natalija se obradovala tome, pa se i ona priključila Adrijanu i ostala uz njega do samoga kraja.

S obzirom da su ovi supružnici primjer kako se treba ponašati u braku (biti sve vrijeme uz bračnog partnera), u njihovu čast čita se molitva.

Vjeruje se da supružnici danas treba da im upale svijeću u crkvi i pomole se ovim rečima:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: NJihovim molitvama spasi duše naše.”

 

 

izvor:Agencije/Foto: SPC