SPC i njeni vjernici obilježavaju praznik roditelja Svetog Jovana Krstitelja

18.09.2023. - Kultura

Danas pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju praznik roditelja Svetog Jovana Krstitelja

 

Otac Svetog Jovana Preteče, sin Varahijin, od roda Avije, porijeklom je iz plemena Aronova. Bio je načelnik sveštenika iz roda Avijeva, koje je držao osmu čredu služenja u hramu u Jerusalimu. Žena mu se zvala Jelisaveta i bila je kći Sovije, sestre Svete Ane, majke Svete Bogorodice.

U vrijeme cara Iroda, dijetoubice, Zaharija je služio jednoga dana, prema svojoj čredi, u Jerusalimskom hramu. Javio mu se u oltaru anđeo Božji, od koga se Zaharija uplašio. A anđeo mu reče: Ne boj se, Zaharija.
Zatim je anđeo objavio Zahariji, da će mu žena Jelisaveta roditi sina, prema molitvama njihovim. A oni su bili oboje stari, i Zaharija i Jelisaveta. Zaharija nije mogao da vjeruje riječima nebeskog vijesnika i posumnjao je, a anđeo mu je rekao: Ja sam Gavril što stojim pred Bogom.

MOLITVA
Obučen u svešteničke odežde, premudri, po zakonu Božijem žrtve paljenice si blagougodno prinosio, proroče Zaharije, i bio si svijećnjak i svedok tajni. Znamenja blagodati u tebi si nosio, svemudri, i mačem si bio ubijen u hramu Božijem, Hristov proroče, sa Pretečom moli da se spasu duše naše.
Potom je Zaharija onijmio od tog časa, i nije progovorio sve dok mu se sin nije rodio, i dokle on ne napisa na daščici: Jovan mu je ime.

Tada mu se otvoriše usta i on veličaše Boga.

Vidjeći vojnike Jelisaveta je uzela Jovana u ruke, koji je tada imao godinu i po dana i pobježe s njim od kuće. Bježali su po kamenitim i pustim mjestima, a kada je vidjela vojnike, gdje je gone, ona povika gori: „Goro Božja, primi mater s djetetom!“ I otvori se stena i sakri u sebi majku i dijete.
Irod je bio razjaren što Jovan nije bio posječen, pa je naredio da posijeku Zahariju pred oltarom, što su oni i učinili.

Krv Zaharijina prosula se po mermeru i stvrdnula se kao kamen, i ostala tako kao svjedočanstvo zločina Irodova. A tamo gdje se sakrila Jelisaveta sa Jovanom otvorila se pećina, i voda je protekla i palma rodna je izrasla Božjom silom. 40 dana po smrti Zaharijinoj upokojila se i blažena Jelisaveta. A mladi Jovan je ostao u pustinji, hranjen od strane anđela i čuvan Božjim Promislom do onog dana kada je trebalo da se javi na Jordanu.

 

izvor:Agencije/FOTO:Pixabay