SPC i njeni vjernici danas proslavljaju Svetu braću Ćirila i Metodija | Bijeljina.com

SPC i njeni vjernici danas proslavljaju Svetu braću Ćirila i Metodija

24.05.2023.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja Svetu braću Ćirila i Metodija, koji su širili hrišćansku vjeru i pismenost među Slovenima.

 

Rođeni su u Solunu, u kući znamenitih i bogatih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao oficir deset godina među Slovenima (makedonskim) i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo poslije toga pridružio mu se i mlađi brat Ćirilo (Konstantin).

Kada je hazarski car Kagan tražio od cara Mihaila propovijednike hrišćanstva, car mu je poslao braću Ćirila i Metodija.

Oni su ubijedili prvo Kagana, a zatim i mnogo naroda preveli u hrišćanstvo.

Po povratku u Carigrad sastavili su slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski.

Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire vjeru Hristovu, a umnožene crkvene knjige podijelili su sveštenicima da uče omladinu.

Na papin poziv stigli su u Rim, gdje se Ćirilo razbolio i umro 14. februara 869. godine.

Metodije se potom vratio u Moraviju i nastavio sa širenjem vjere među Slovenima sve do upokojenja 6. aprila 885. godine.

Njegovo djelo nastavili su njegovi učenici sa svetim Klimentom, kao episkopom na čelu. Prešli su Dunav i stigli na jug, u Makedoniju (Ohrid) i tu produžili započeti posao braće Ćirila i Metodija.

VJEROVANJA

Što se tiče narodnih vjerovanja, danas je crveno slovo i ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove jer kažu da to tjera sreću od vas.

Dobro je na današnji dan djeca da čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cijele godine. Ako ste student, i za vas važi ovo.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC