SPC i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog mučenika Julijana Tarsijskog Blagorodnog

04.07.2023. - Kultura

Vjernici Srpske Pravoslavne Crkve na današnji dan slave Svetog mučenika Julijana Tarsijskog Blagorodnog, a za ovog sveca vezuju se mnogi mitovi.

 

Prema pravoslavnom crkvenom kalendaru, danas se obilježava Sveti mučenik Julijan Tarsijski Blagorodni i Prepodobna Anastasija Srpska, svetica koja je na svijet donijela Svetog Savu.

Zbog čuda koja su se dešavala na grobu ovog mučenika koji je kao mlad nastradao jer nije želio da se odrekne Hristovog učenja, vjeruje se da se na današlji dan teraju demoni iz ljudi. U istočnoj Srbiji na današnji dan vjerovalo se da će se đavo lako istjeriati iz duše nedužnih koje su nastanili.

U drugim krajevima, vjeruje se da se danas možemo pomoliti za spasenje duše posrnulih. Običaj je da se pogleda u nebi i izgovori molitva za spasenje. Ukoliko je dan vedar, vjeruje se da će duša biti spasena od svih zla ovog svijeta.

Sveti mučenik Julijan Tarsijski Blagorodnog bio je senatorskog porekla. Stradao je sa samo osamnaest godina u vreme Dioklecijanovo, kada je podvrgnut istjazavanju za vjeru.

I u tim trenucima, sveti Julijan biješe već dovoljno vaspitan i utvrđen u hrišćanskom blagočešću. Cijelu godinu vodao ga je namjesnik carski za sobom iz grada u grad, mučeći ga i nagovarajući, da se odrekne Hrista.

Dok je bio u tamnici, njegova majka poslata je da svome sinu govori da se odrekne pravoslavne vjere, ali ona ga je suprotno tome učila i hrabrila da ne klone duhom, nego da sa blagodarnošću Bogu i smjelošću ide na smrt.

Tada su Julijana zašili u vreću sa pijeskom, škorpijama i zmijama i bacili u more. Njegove mošti su izbacili talasi na obalu, pa su ih vjernici prenijeli u Aleksandriju i česno sahranili.

Prepodobna Anastasija, majka Svetog Save

Prepodobna Anastasija bila je majka Vukana, Stefana i Rastka. Sa Svetim Nemanjom podigla ženski Bogorodičin manastir na levoj obali Toplice i tu se zamonašila dobivši monaško ime Anastasija.NJene mošti počivaju u manastiru Studenici. Pre nekoliko godina đakon Vojislav Bilbija je izradio divan sarkofag u kome se sada nalaze njene mošti.

 

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC