SPC i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog Irineja

05.09.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog Irineja, koji spada u najznamenitije oce i učitelje.

 

Sveti Irinej, episkop Lionski, živio je i podvizavao se u drugom vijeku, posvetivši sav svoj život borbi sa gnosticizmom. Njegov značaj za hrišćansku Crkvu drugoga vijeka može se sravniti sa značajem svetog Atanasija Velikog za hrišćansku Crkvu četvrtoga vijeka.

I jedan i drugi javljaju se u svome životu i radu prvenstveno kao zaštitnici čistog, nepovređenog crkvenog učenja protiv lažnih jeretičkih učenja svoga vremena: sveti Irinej – protiv gnosticizma, sveti Atanasije – protiv arijanizma.

Sveti Irinej se rodio u gradu Smirni, u Maloj Aziji, od rane mladosti odao se temeljnom izučavanju jelinske mudrosti, i postao odličan znalac grčke poezije, filosofije i ostalih jelinskih nauka. Čuvši za duhovnu mudrost, mudrost hrišćansku, i počevši se upoznavati s njom, on se oduševi njome i zažele da je svim srcem usvoji, jer osećaše spasonosnost i neizmernu važnost njenu.

Mladi Irinej se najpre učio od svetog Polikarpa, episkopa smirnskog. Sveti Polikarp je bio učenik svetog apostola i evanđelista Jovana Bogoslova, koji ga je i postavio za episkopa grada Smirne.

Učenik tako svetog i bogomudrog učitelja, Irinej je zavoleo hrišćansko učenje više od svake svetovne nauke.

Zbog svoga vrlinskog života i smirene Evanđelske učenosti sveti Irinej je bio rukopoložen od svetog Polikarpa za prezvitera i poslat u Galiju da propoveda riječ Božiju.

Nakon nekog vremena u Lionu nastade žestoko gonjenje hrišćana, i sveti Irinej se pokazao kao hrabar zaštitnik hrišćana i tvrd stub Crkve

Iz Liona sveti Irinej je bio poslat od strane episkopa Potina u Rim, da odnese poslanicu ispovijednika episkopu Elevteriju.

Po povratku iz Rima sveti Irinej stupi na arhijerejski presto svetoga Potina, pošto je ovaj mučenički nastradao.

Kao arhijerej, sveti Irinej je mudro rukovodio svojom lionskom pastvom u teškim vremenima, jer mnoge nevolje napadoše Crkvu Hristovu: neznabožni idolopoklonici su ganjali hrišćane, a bezbožni jeretici stvarali su pometnju i razdor u Crkvi.

Sveti Irinej je trpeljivo podnosio neprijatnosti koje su mu nanosili idolopoklonici, a protiv jeretika neustrašivo je vojevao svojom rečju i svojim knjigama.

Učeći i upućujući sve, sveti Irinej spase mnoge od neznabožačkog idolopoklonstva i od jeretičkih zabluda; mnoge hrišćane on nastavi na put spasenja, a neke ukrepi na mučenički podvig. Naposletku i sam postrada za ime Hristovo u vrijeme cara Sevira: njemu bi odsječena glava. I tako sveti Irinej primi slavni vijenac mučeništva u carstvu Gospoda Isusa Hrista.

Na današnji dan, valjalo bi da hrišćani odu u crkvu i zapale svijeću.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC