SPC danas obilježava Svetog apostola Akilu i Prepodobnog Nikodima

27.07.2023. - Kultura

Jevrejin poreklom iz Ponta, on je živeo u Rimu sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car Klaudija 52. godine protjerao i naselio u Korint. Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je je kristio njega i njegovu ženu i uveo ih u hrišćanstvo.

U svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, apostol Pavle na kraju kaže: pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila sdomašnjom crkvom svojom (Kor 16, 9). Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz Korinta apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje: pozdravite Priskilu i Akilu, pomćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu (Rim 16, 3–4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gdje djeluje zajedno sa svetim Timotejem. Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: pozdravi Priskilu i Akilu (Druga Timoteju 4, 19).

Tokom progona cara Nerona i povukao se Efes gde je propovedao Jevanđelje zajedno sa svojom suprugom Prisilom, gdje su oboje završili mučeničkom smrću.

Tropar
Apostole Sveti, Akilo, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grijehova podari dušama našim.

Prepodobni Nikodim Svetogorac rodio se 1749. godine na kikladskom ostrvu Naksos. Njegovi roditelji Antonija i Anastasije Kalivursi bili su pobožni ljudi. Pri krštenju nadjenuli su mu ime Nikola. Više obrazovanje dobio je u maloazijskom gradu Smirni, gdje je svršio bogoslovske nauke i učio strane jezike. Učestala ugnjetavanja hrišćana u Izmiru, primoravaju ga da se vrati na rodni Naksos. Tamošnji mitropolit Antim uzima ga za sekretara. Privučen opisima nekoliko monaha, Nikola 1775. godine odlazi na Svetu goru. U manastiru Dionisijat prima monaški postrig s imenom Nikodim. Živio je uobičajenim monaškim životom, a isticao se krotošću i smirenošću. Preminuo je 1808. godine i pokopan je u keliji Skurteon u Kareji.

Glava prepodobnog Nikodima čuva se u Kareji, a ostatak moštiju u Manastiru svetog Nikodima Svetogorca u grčkoj oblasti Gumenica. Prepodobni Nikodim pribrojen je svetiteljima ukazom carigradskog patrijarha Atinagore 31. maja 1955.

 

izvor:Agencije/FOTO:Unsplash