SPC danas obilježava svetog apostol Aristovula i svetog mučenika Savina

29.03.2023. - Kultura

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava svetog apostol Aristovul i svetog mučenika Savina

 

Sveti apostol Aristovul jedan je od Sedamdeset apostola. Bio je brat apostola Varnave i rođen je na Kipru. Sledio je apostola Pavlu, koji ga i pominje u poslanici Rimljanima (Rm 16, 10). Kada je veliki apostol Pavle postavljao mnoge episkope za razne krajeve svijeta, tada je postavio i Aristovula za britanskog episkopa. U Britaniji su narodi narodi bili divlji, nevjerni i opaki, pa je Aristovul pretrpeo među njima neopisive muke, bijede i pakosti.

Udarali su ga bez milosti, vukući ga po ulicama, rugali su mu se i podsmijavali mu se. Ali na kraju ovaj svetac je došao do uspjeha silom blagodati Božje. Prosvetio je narode, krstio ih u ime Hristao, crkve je gradio, sveštenike i đakone edukovao i najzad, tamo je u miru skončao i otišao u carstvo Gospoda, kome je vjerno poslužio.

Ako želite da okajete grehe, danas bi trebalo da izgovorite ovu molitvu:

„Apostole Sveti Aristovule, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grijehova podari dušama našim.“

Crkva danas obilježava i svetog mučenika Savina
Živio je u gradu Hermopolju i bio starješina u tom gradu. U vreme jednog gonjenja hrišćana on se udaljio u neku planinu sa mnogim drugim hrišćanima, i zatvorio se u jednu kolibu gde je provodio vrijeme u postu i molitvi.

Ali otkrio ga je neki prosjak, koji mu je donosio hranu donosio i kome je Savin velika dobra učinio. Kao Juda Hrista, tako i ovaj bijednik za novac (za dva zlatnika) izdao je svoga dobrotvora. Savin je, sa još šestoricom, uhvaćen od vojnika, vezan i na sud oteran. Posle velikih muka bio je bačen u rijeku Nil gde je preminuo.

 

izvor:Agencije/FOTO: Unsplash