Tradicionalno sabiranje naroda u Tumanu

21.08.2023. - Kultura

Manastir Tumane, kod Golupca, iz godine u godinu pohodi sve veći broj vjernika, koji ovde traže izliječenje moleći se tumanskim iscjeliteljima – Svetom Jakovu i Svetom Zosimu

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju praznik prepodobnoga Zosima.

Za njegov dan u pravoslavnom kalendaru uzima se 21. avgust, kao datum kada je 1992. godine usvojena odluka Sabora SPC da se među srpske svece unesu imena devetorice Sinaita, među kojima i Zosim Tumanski.

Naziva se ujedno i Zosimom Sinaitom, jer pripada grupi monaha isihasta koji su u vrijeme kneza Lazara naselili Srbiju.

Istog datuma, 21. avgusta, slavi se i novi svetac – prepodobni otac Jakov. Mada je sahranjen 1946. godine na monaškom groblju u Tumanu, svetost njegovih moštiju nedavno je otkrivena, a narod im se jednako moli za pomoć i isceljenje.

Manastir Tumane, kod Golupca, iz godine u godinu pohodi sve veći broj vjernika, koji ovde traže izliječenje moleći se tumanskim iscjeliteljima – Svetom Jakovu i Svetom Zosimu.

Danas narod sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja lijeka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U redovima za molitvu ima svakojakih koji, primivši utehu i blagoslov svetitelja i iz Tumana, odlaze kao novi ljudi.

U manastirskom ljetopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja – od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti… Svetitelj se do danas, javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utjehu.

Stoga, ukoliko imate problem ili patite od bolesti kojima ni medicina nije našla lijeka, treba da posetite manastir Tumane i poklonite se čudotvornim moštima svetitelja koje vijekovima tu počivaju.

 

izvor:Agencije/Foto:RTS