SKC "Stevan Mokranjac" iz Beča pobjednik Evropske smotre srpskog folklora dijaspore

30.05.2023. - Kultura

SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča pobjednik je ovogodišnje Evropske smotre srpskog folklora dijaspore sa 99.9 poena. Ovom klubu je dodijeljen i čuveni pehar “Čiča”.

Osim SKC “Stevan Mokranjac” na ovoj manifestaciji učestvovalo je još devet klubova iz Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), koji su se predstavili u takmičarskom i revijalnom dijelu Smotre – KSD Bambi (Beč), KUD Jedinstvo (Beč), KUD Mladost (Leobersdorf), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Solenau), KUD Jovan Jovanović Zmaj (Feldkirh), KSZS (Salcburg), KUD Opanak (Salcburg) i Udruženi ansambli „Zavičaj – Nikola Tesla” (Klagenfurt i Filah).

“Želim da čestitam svim učesnicima Smotre, a na prvom mjestu društvima koja dolaze iz Austrije. I ove godine su pokazali zavidan kvalitet negovanja i prezentacije srpske tradicije i folklora.Takođe, čestitam SKC ‘Stevan Mokranjac’ na osvojenom prvom mjestu. Ova pobjeda je još jednom dokazala da društva u Austriji vrijedno rade i da se dosta energije i truda ulaže u sve aktivnosti na očuvanju srpskog jezika, kulture, narodne igre i tradicije. Zahvaljujem se igračima i umjetničkim rukovodiocima svih društava iz Austrijskog saveza srpskog folklora koji su učestovali na Smotri, svi su imali podjednako dobre nastupe i na vrlo dostojan način predstavljali Savez. Smotra je bila dobra, društva iz Evrope koja su učestvovala imala su priliku da predstave svoj rad u predhodnom periodu, mladi su se družili, atmosfera je bila odlična”, kaže predsjednik Austrijskog saveza srpskog foklora, Aleksandar Stankovi.

Na ovogodišnjoj Smotri je učestvovalo 45 društava iz cijele Evrope, od kojih je 35 nastupilo u takmičarskom, a 10 u revijalnom dijelu manifestacije. Svečanom otvaranju su prisustvovali Dejan Savić, specijalni izaslanik i savjetnik za kulturu predsjednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, zatim Đorđe Milićević, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za dijasporu, Arno Gujon, direktor Kancelarije za dijsporu i Srbe u regionu, predstavnici Ministarstva kulture Republike Srbije i grada Novog Sada, episkop bački Damaskin i mnoge druge zvanice.

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore održana je pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Ministarstva spoljnih poslova/Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbija u regionu, a u organizaciji Asocijacije srpskog folklora dijaspore i grada Novog Sada.

Izvor: ATV