Sezonu otvara bajka “Pepeljuga” (Foto)

14.09.2023. - Kultura

Bijeljinsko Pozorištance “Maslačak” u nedjelju, sedamnaestog septembra, u dvanaest sati, popularnom predstavom, bajkom “Pepeljuga”, autora Igora Bojovića, u režiji Nenada Blagojevića, na sceni Centra za kulturu “Semberija”, otvoriće osmu pozorišnu sezonu.

Glumica Marija Ćosić kaže  da je zadovoljna proteklim ljetom i gostovanjima na Crnogorskom primorju, jer je radno ljeto za “Maslačak”, na neki način, predstavljalo i prijeko potrebni odmor.

 “Mi smo privatno pozorište, tako da nemamo mogućnosti za plaćeni godišnji odmor. Tokom ljeta moramo nešto i da zaradimo, tako da je za nas to idealna situacija, da se pola dana odmaramo na plažama, a da naveče igramo dječije predstave. Imamo tri grupe u našoj Školi glume, te nam i stariji članovi Škole glume pomažu oko igranja tih ljetnjih morskih predstava. U pitanju su terenske, interaktivne predstave, sa puno muzike i plesa. To je za naše mlađe članove svojevrsna praksa. Zadovljni smo, dakle, ljetnjom sezonom na moru.

U međuvremenu smo već uplovili i u jesenju pozorišnu sezonu. Igrali smo predstave u Bratuncu i Loznici povodom početka školske godine. Sezona je tako krenula prije 17. septembra, za kada smo planirali zvanično otvaranje sezone”, kaže za “Biejljina.com” Marija Ćosić, ističući da će tokom jeseni “ Maslačak” igrati tridesetak svojih dječijih predstava na sceni Centra za kulturu “Semberija”.

Djeca željna pozorišnih predstava

 “Već nam i djeca pišu, ističući da su se zaželjeli pozorišta i predstava, tako da i oni jedva čekaju da gledaju svoje omiljene pozorišne junake. Mi smo u maju premijerno, nakon trogodišnje pauze, igrali “Alisu u zemlji čuda”, tako da ćemo i ovu predstavu redovno igrati. Ova predstava će učestvovati i na Festivalu “Čupava bajka”, izvođenje je četvrtog oktobra u 19 časova u Centru za kulturu “Semberija”. Na početku sezone preskočićemo termin od 24. septembra, zbog svečane sjednice Skupštine grada, jer se obilježava Dan grada”.

Redovno i na repertoaru u Brčkom

Marija Ćosić kaže da je glumački ansambl “Maslačka” nepromijenjen. “Imamo podmladak iz Škole glume koji uveliko počinju da igraju naše predstave. Mlađi popunjavaju sporedne, a dobijaju i glavne uloge u našim predstavama. Imamo petoro standardnih starijih glumaca, a ponosni smo i na naš podmladak koji je stasao i ravnopravno sa nama igra u svim našim predstavama. Pozorištance ”Maslačak” ostaje u trenutnom statusu. Tražimo mogućnosti i modele finansiranja. Imamo dovoljno novca samo za plate petoro zaposlenih, funkcionišemo odlično, jer smo prije osam godina počeli sa dvadesetoro posjetilaca u publici, a sada na naše predstave, u prosjeku, dolazi više od dvije stotine posjetilaca. Igramo redovan repertoar, subotom u 12 sati, u novembru i decembru, u Brčkom”, kaže na kraju razgovora za “Bijeljina.com” glumica Marija Ćosić.

 

Bijeljina.com