Radno ljeto za glumački ansambl „Maslačka“

09.06.2023. - Kultura

Pozorištance  za djecu „Maslačak“ uspješno je okončalo još jednu pozorišnu sezonu, odigravši ukupno više od trideset predstava za djecu u bijeljinskom Centru za kulturu „Semberija“. Nedjeljom u dvanaest sala je uglavnom bila puna, a predstave je pratilo, u prosjeku, više  od dvije stotine gledalaca.

Bijeljina ima već odnjegovanu pozorišnu publiku i među najmlađima i to je veliki doprinos “Maslačka”.

Marija Ćosić, umjetnički direktor „Maslačka“, kaže da je izuzetno zadovoljna proteklom pozorišnom sezonom koja je trajala punih devet mjeseci. Već osam godina, koliko „Maslačak“ u ovom i ovakvom formatu postoji, Marija Ćosić obavlja funkciju umjetničkog direktora.

„Sezonu završavamo oko prvog juna, a naredna sezona počinje petnaestog septembra. Od prvog jula smo u Crnoj Gori, gdje već godinama igramo takozvane „terenske“ predstave za djecu, za semberske turiste, ali i turiste iz drugih država. S obzirom na to da nemamo definisan odmor, taj boravak u Crnoj Gori nam dođe kao neka vrsta odmora. Funkcionišemo kao privatno pozorište, te je to i prilika da članovi našeg ansambla nešto i zarade, zavisno od toga koliko će raditi na Crnogorskom primorju“.

Terenske predstave u Sutomoru, Čanju, Rafailovićima…

Marija kaže da „Maslačak“ godinama već boravi u Sutomoru, u hoteli „Korali“.

 „Ove godine igraćemo predstave i u Čanju, jer je to mjesto u kojem borave, uglavnom, porodice s djecom. Predstave koje igramo na moru, za roditelje dođu kao odmor, za djecu kao razonoda. To je prilika da turisti iz drugih gradova pogledaju predstave koje igraju glumci „Maslačka“.

Naravno, to nisu velike predstave koje, inače, igramo na sceni Centra za kulturu, već ih možemo nazvati terenskim  predstavama, kao što su „Patrolne šape“, „Maša i medo“. U pitanju su komercijalni likovi, pa ih i mi zovemo komercijalnim predstavama. Te likove redovno viđamo na dječjim rančevima, na čašama, šalovima, majicama.

To su više interaktivne predstave u kojima ima puno kontakta s publikom, djeca igraju, plešu, pjevaju, aktivno učestvuju u predstavi. Scenografski, sve je prilagođeno prostoru koji dobijemo na platoima plaža. Ove godine ćemo igrati naše predstave i u Rafailovićima. Ranijih godina igrali smo u Budvi, Buljaricama, Dobrim Vodama, u Baru. Jedne godine smo se pojavili i na festivalu, u barskom ambiteatru“.

Aktivni i na otvorenim ljetnjim scenama

U međuvremenu se glumačkom ansamblu priključila i starija grupa iz Škole glume „Maslačka“. Nije isključeno da će biti formirane i dvije glumačke ekipe koje će igrati predstave na Crnogorskom primorju.

„Ukoliko formiramo dvije ekipe, biće i više predstava. Na našem fejsbuk profilu biće objavljen  raspored održavanja svih predstava. Mnogi nas već pitaju, gdje ćemo i kada igrati tokom ljeta.

Aktivni smo tokom ljeta i u Bijeljini, na Otvorenoj sceni. Svake godine se Otvorene scene igraju u Doboju, Bratuncu, Modriči, Šamcu, Loznici i mi smo igrali predstave tokom ljeta u tim gradovima. Uspostavili smo saradnju sa vrtićima i školama u Brčkom. Sve su to bile različite predstave koje smo igrali na sceni. Jedino smo ponovili „Snežanu i sedam patuljaka“, jer je to publika tražila.

Praktikujemo da ponovimo i premijeru, a ove godine to je bila „Alisa u zemlji čuda“. Sarađujemo i sa vrtićima, tako da oni jednom mjesečno dovode djecu u pozorište. Djeca od malih nogu uče ta „pozorišna“ pravila“, kaže Marija Ćosić, uputivši na kraju razgovora apel Gradskoj upravi da materijalno pomogne „Pozorištance za djecu „Maslačak“, jer je ovo pozorište  od neprocjenjivog značaja za naš grad, za građane, prije svega, za najmlađe, jer aktivno utiče na vaspitno – obrazovni  razvoj svakog djeteta. Za sada, najveće zasluge za postojanje i opstanak „Maslačka“ grad duguje Maji Antić, direktorici Turističke agencije „ Happi travel“.

Bijeljina.com