23. Horski festival „Majske muzičke svečanosti“ (Foto)

11.05.2024. - Kultura

Nakon sinoćnjeg zvaničnog otvaranja u koncertnoj Sali Sokolskog doma, danas je počeo i prvi takmičarski dan na tradicionalnoj 23. Horskoj smotri “Majske muzičke svečanosti”, međunarodnom festivalu trideset i pet horova iz Republike Srpske, FBiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Slovenije.

 U Centru za kulturu “Semberija” organizovana su takmičenja u kategoriji dječjih horova, takmičenja u kategoriji folklora (ansambli sa tradicionalnom muzikom) i takmičenja u kategoriji Pop & Jazz, vokalni ansambli, vokalno – instrumentalni ansambli, muški i ženski horovi.

Dirigent profesor dr Jelena Trakilović izjavila je da se horovi takmiče u deset kategorija.

“Tokom ova dva dana u Bijeljini će boraviti više od 1.500 horskih pjevača, dirigenata, profesora muzike, zaljubljenika u horsko pjevanje.

Nakon pandemije virusa korona horovi su nam se vratili još uvježbaniji i još bolje pripremljeni. Festival je prilika za druženje, sklapanje novih poznanstava, razmjenu znanja i iskustva. Večeras ćemo proglasiti rezultate prvog takmičarskog dana i organizovaćemo koncert pobjednika. Nakon toga biće organizovan i koncert Prvog beogradskog pjevačkog društva, sa dirigentom Svetlanom Vilić”, izjavila je Jelena Trakilović.

Bijeljina.com