Prvi put festival ima takmičarski karakter

02.06.2023. - Kultura

U Bijeljini je večeras otvoren dvodnevni Deseti međunarodni festival folklora i dječjih izvođačkih ansambala “Pletenica” koji je okupio oko hiljadu izvođača iz država regiona, Srbije, Slovenije, Makedonije  i Republike Srpske.

Aleksandra Cvijetinović, predsjednik SKUD “Pletenica”, koreograf i organizator ovog festivala, kaže da ove godine na festivalu učestvuje petnaest kulturno – umjetničkih društava.

“Ovim festivalom nastavljamo da održavamo i njegujemo našu narodnu tradiciju i u tome je njegova najveća vrijednost. Imamo podršku i Gradske uprave, jer  na ovakav način  afirmišemo i  naš grad.

Prvi put, ove godine, festival će imati jednim dijelom i takmičarski karakter, jer će se takmičiti dječiji izvođački ansambli. Trebalo je i ranije da organizujemo takmičenje, ali nas je u tome spriječila pandemija virusa korona”, kaže Aleksandra Cvijetinović.

Učesnici festivala prodefilovali su večeras, u narodnim nošnjama, uz muzičke pratnje,  ulicama Meše Selimovića i Vuka Karadžića. Pobrali su zaslužene aplauze velikog broja građana koji su preatili svaki njihov korak. Ovaj jedinstveni festival, u organizaciji SKUD “Pletenica” i Dječijeg kluba “Garfild”, zatvara se u subotu u 19 časova proglašenjem najboljih ansambala.

Bijeljina.com