Projekat “Živa biblioteka”

27.05.2022. - Kultura

Bijeljinci su danas imali priliku da uživaju u nesvakidašnjem projektu “Živa biblioteka”, u kojem su knjige – ljudi, a čitanje zapravo podrazumijeva razgovor sa njima.
“Živa biblioteka” funkcioniše kao bilo koja druga biblioteka – posjetioci prelistaju katalog dostupnih naslova, izaberu knjigu koju žele i posude je na 30 minuta, nakon čega “knjigu” vraćaju u biblioteku i, ako žele, posude drugu.

Posjetiocima na gradskom trgu, gdje je upriličena “Živa biblioteka”, bile su dostupne neobične priče – posvećene ljudima koji su suočeni sa nerazumijevanjem i stereotipima.

LJubica Mlađenović, šef gradskog odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti, pojasnila je da je “Živa biblioteka” projekat čiji je cilj podstaći ljude na preispitivanje predrasuda prema osobama sa određenim iskustvima i životnim pričama.

“U `Živoj biblioteci` danas su našim sugrađanima na raspolaganju ekološka aktivistkinja, penzionerka koja se bavi hraniteljstvom, samohrana majka djeteta sa invaliditetom, voditelj, pjevač, glumica”, rekla je Mlađenovićeva novinarima.

Projektu “Živa biblioteka” podršku daje EU kroz program “Građani za građanke”, a osim BiH, projekat je planirano da bude održan u još nekoliko zemalja.

Grad Bijeljina je danas bio partner ovog projekta, zajedno sa “Konekt internešnl” i Centrom za omladinski razvoj “Proni”.

izvor:Srna/FOTO:Stil-kurir