Preminuo gitarista grupe Dire Straits

01.09.2023. - Kultura

Džek Soni, američki gitarista britanskog benda Dire Straits umro je u 68. godini. Soni je svirao i na legendarnom albumu “Brothers In Arms”.

Grupa Dire Straits je na svom Twitter profilu u četvrtak 31. avgusta objavila: “Jack Sonni počivaj u miru”. Uzrok smrti nije naveden.

Dire Straits, jedan od najslavnijih rok bendova svih vremena, ostvario je svoju reputaciju kroz virtuoznu gitaru Marka Knopflera. Međutim, jedan član benda, koji se pridružio kasnije u njihovoj karijeri, ostavio je neizbrisiv trag i zaslužuje da ga se više od tapšanja po ramenu zove “drugim gitaristom u Dire Straits”. Riječ je o Džeku Soniju, koji je pridonio svojim vještinama i kreativnošću na najkomercijalnijem albumu benda, “Brothers In Arms”, iz 1985. godine.

Soni, rođen u Pensilvaniji, pridružio se Dire Straits bendu 1984. godine, prema kraju njihove prve aktivne ere koja je trajala od 1977. do 1988. godine. Njegova uloga u bendu nije bila samo kao gitarista, već i kao svirača sintesajzera, što je donijelo novu dimenziju zvuku benda.

Priča o Soniju u Dire Straits počela je mnogo prije njegove službene integracije u bend. 1978. godine, dok je radio u muzičkoj prodavnici na Menhetnu u Njujorku, upoznao je braću Marka i Davida Knopflera. Njihova zajednička ljubav prema muzici i gitari brzo ih je povezala, a Soni je ubrzo putovao iz SAD-a u London kako bi posjetio njihov dom. Ova iskustva i prijateljstva stvorila su temelje za buduću saradnju.

Nakon što je napustio Dire Straits, Soni je nastavio svirati i vratio se bendu The Leisure Class kojeg je osnovao krajem sedamdesetih. Takođe se redovno pojavljivao s drugim bivšim članovima Dire Straits u projektu pod nazivom Dire Straits Legacy.

Izvor: Nezavisne