Preminula Mira Еrceg

29.12.2023. - Kultura

Poznata pozorišna režiserka Mira Еrceg preminula je u Berlinu u 79. godini, potvrdio je dramski umjetnik Ljubivoje Tadić.

Responsive image

Mira Еrceg rođena je 1945. godine u Sanskom Mostu. Završila je studije u Moskvi na Državnom institutu za pozorišnu umjetnost, a živjela je i radila u Istočnom Berlinu, režirala u teatrima u Oslu, Drezdenu, Antverpenu, Еsenu, Berlinu, Sarajevu, Beogradu, Banjaluci…

“Mirin sin, režiser Saša Haveman, javio nam je ovu tužnu vijest. Ovo je veliki, veliki gubitak za pozorišnu umjetnost, jer ona je ostavila istinski, dubok trag u svijetu teatra u nekadašnjoj Jugoslaviji, Srbiji, Njemačkoj”, rekao je Tadić i dodao:

“Mira je uradila antologijske predstave, među kojima su i dva djela “Fausta” u Narodnom pozorištu u Beogradu, bila je najveći poznavalac Geteovog djela. Ili, na primjer, komad “Plava Jevrejka” Isaka Samokovlije koji je režirala u Kamernom teatru 55 u Sarajevu a koji je gostovao u cijelom svijetu. Kreativna, inventivna, avangardna, pomjerala je granice, a svaka saradnja sa njom je bila nezaboravna avantura”, prenosi Nova.

Datum i mjesto komemoracije biće naknadno objavljeni.

Izvor: Nezavisne