Premijera mini-serije “Dara iz Jasenovca” (Video)

08.01.2023. - Kultura

Mini- serija “Dara iz Јasenovca” emitovaće se u četiri epizode i sastavljena je od već prikazanog filma i novih scena, koje su snimane od oktobra 2021. godine.

Radnja serije počinje 1991. godine u Zadru gdje će se i sresti Dara i Budo, i to 50 godina poslije njihovog bjekstva iz Јasenovca.

Njih dvoje dugo neće imati nikakav kontakt, jer će ih razdvojiti nakon napuštanja „logora smrti“. Budu je usvojila hrvatska porodica i on je cijelog života mislio da je Hrvat.

Poznata glumica Mirjana Karanović će u mini-seriji reditelja Predraga Gage Antonijevića dočarati lik odrasle glavne junakinje, koju je u filmu tumačila mala heroina Biljana Čekić.

 

“Dara iz Јasenovca” je srpski film iz 2021. godine po scenariju Nataše Drakulić u režiji Predraga Antonijevića. Premijera filma održana je 25. novembra 2020. godine na Kosovu i Metohiji, tačnije u Gračanici, a svjetska televizijska premijera bila je 20. februara 2021. na televizijama RTS, RTRS i Prva CG.

Bioskopska premijera održana je 22. aprila iste godine, na Dan sjećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Radnja govori o stradanjima srpskih, jevrejskih i romskih muškaraca, žena i djece u logoru smrti Јasenovac u doba Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svjetskog rata.

Snimanje filma su finansijski podržali Vlada Republike Srbije, Vlada Republike Srpske, Filmski centar Srbije kao i druge institucije. Svi događaji u filmu pisani su na osnovu autentičnih svjedočanstava preživjelih logoraša.

Glavnog lika, djevojčicu Daru, tumači Biljana Čekić. Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske: Anja Stanić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Јokić. Glumačku ekipu iz Srbije čine: Marko Јanketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Јovo Maksić, Radoslav Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Јelena Grujičić, Bogdan Bogdanović i drugi.

Izvor.RTRS/Mondo/Foto:RTRS, FILM DANAS