Predstava “Audijencija” večeras u Centru za kulturu “Semberija”

19.09.2023. - Kultura

Poznati  beogradski glumci Nikola Rakočević I Miodrag Radonjić predstavili su se večeras bijeljinskoj publici čuvenim Havelovim pozorišnim komadom “Audijencija” u režiji Milana Neškovića, višestruko nagrađivanog pozorišnog reditelja.

Govoreći na konferenciji za štampu o večerašnjoj predstavi, reditelj Milan Nešković je istakao da se sa glumcima Radonjićem i Rakočevićem okupio prije dvije godine, kako bi zajedno pripremili i odigrali tekst Vaclava Havela koji je napisan prije skoro pedeset godina, davne 1975. godine.

 “Tekst je pisan o nekom drugom vremenu, kako se tada govorilo, iza gvozdene zavese. Tekst prilično korespondira sa današnjim vremenom, ali u ovoj predstavi nismo željeli da aktuelizujemo temu tako što ćemo je modernizovati kroz kostim ili scenografiju, već smo iz današnjeg mozga pravili tu predstavu koja se dešava u Češkoj, kako je i napisano, sedamdesetih godina prošlog veka i koja ima paralele sa današnjim društvima. Sve više smo svedoci postojanja, kako u Evropi, tako i u celom svetu, totalitarnih režima koji postaju netolerantni prema strancima, prema drugim populacijama i prema svima koji drugačije misle ili se drugačije osećaju. To je bio inicijalni moment, pored neospornog kvaliteta teksta, da se nas trojica upustimo u nešto što je naša i prva pozorišna produkcija, da tako kažemo pod palicom “Arhangel studija”, čiji je direktor i vlasnik Miodrag Radonjić.

Glumac Nikola Rakočević je istakao  da predstava vjerno govori o jednom društvenom sistemu i o velikim previranjima tokom Praškog proljeća.

“Ovdje je u pitanju način na koji vlast može funkcionisati. Može se zvati demokratska, ovakva ili onakva, ali u suštini, riječ je o funkcionisanju sistema koji vrši represiju nad neistomišljenicima. To je ono što se dešava. Tekst ima veličinu u tome, jer govori o susretu dva čoveka iz potpuno različitih društvenih slojeva koji se nikada ne bi u nekim drugim okolnostima sreli. Ta dva čoveka, glavni junak, radnik Vanek i poslovođa Sladek sreli su se u jednoj češkoj pijari.

Oni se, verovatno, nikada ne bi na planeti Zemlji našli u nekim drugim okolnostima. Možda bi se oni i sreli, ali nikada ne bi u istoj prostoriji sedeli sat i po vremena. Ovde je reč i o i razmerama predrasuda jednih prema drugima u različitim društvenim slojevima. Kako se ta dva čoveka sretnu i prepoznaju, to je osnovno pitanje”, istakao je glumac Nikola Rakočević.

Miodrag Radonjić je naglasio  da Vanek i Sladek u jednom trenutku počinju učiti jedan od drugog.

 “Svi mi imamo neke predrasude. Oni razbijaju te predrasude jedan o drugom, prepoznaju lepotu u čoveku, onu lepotu koju svaki čovek ima. Ovo je tekst izvan političkih šablona, postao je klasik, jer se igra i danas sa istim razumevanjem. Gostovali smo u Švajcarskoj, gdje je publika odlično odreagovala. Za mene je ovo veliki tekst i veliki izazov”, kaže glumac Miodrag Radonjić.

Bijeljina.com