Pravoslavni vjernici danas slava čuda Svetog arhangela Mihaila

19.09.2023. - Kultura

Pravoslavni vjernici danas slava čuda Svetog arhangela Mihaila

1695029946_arhmih.jpg

Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonijemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

On je to i uradio, a ćerka je nakon umivanja izliječena. Posle tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mjestu sagradio je crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

“Onaj koji je kao bog”

Još jedno čudo koje se prepričava do danas: Jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila naslednika koji je bio gluvonijem, i pored toga, zaostajao je u razvoju.

Svi su im savjetovali da ga se odreknu, ali su roditelji riješili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dječak upao.

Otac ga je brzo izvukao, a dijete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uvjeri u čudo. Roditelji su djetetu dali ime Mihail, u čast arhangela, vjerujući da će mu time obezbijediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”.

Običaji na današnji dan

Prema vjerovanju, ako se na današnji dan molite za izliječenje i oprostite grijehe svim nevjericima, ispuniće vam se najveća želja – vaši voljeni i vi, bićete zdravi.

 

žžizvor:Agencije/FOTO:SPC