Pravoslavna crkva danas slavi otkriće i prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana

15.08.2022. - Kultura

Otkriće i prenos moštiju sv. Stefana arhiđakona i prvomučenika. Kada zlobni Jevreji kamenjem ubiše sv. Stefana, ostaviše tijelo njegovo da ga psi izjedu. No drugčije htjede Promisao Božja.

Tijelo mučenikovo ležaše na otvorenom mjestu pod gradom noć i dva dana, a druge noći dođe Gamalil, učitelj Pavlov i potajni učenik Hristov, uze tijelo, odnese ga u Kafargamalu na svoje imanje, i tu ga česno pogrebe u jednoj pećini. U istupećinu sahrani Gamalil i svoga prijatelja Nikodima, koji plačući nad grobom Stefanovim umre. Tu sahrani Gamalil i svoga krštenoga sina Aviva. I prema svome zaveštanju i sam Gamalil tu bješe sahranjen.

Od toga vremena prošli su vijekovi, i niko od živih nije znao, gdje je sahranjeno tijelo sv. Stefana. No 415. god., za vrijeme Jerusalimskog patrijarha Jovana, javi se Gamalil tri puta u snu svešteniku Kafargamalskom, Lukijanu, i potanko mu opriča sve o sahrani svih pomenutih ukazujući tačno mjesto njihovih zaboravljenih grobova. Uzbuđen od toga sna Lukijan javi patrijarhu, i s blagoslovom patrijarhovim ode s ljudima i otkopa četiri groba.

Gamalil mu bješe već u snu rekao, koje je čiji grob. Silni miris blagouhani ispuni svu pećinu od moštiju svetiteljskih. Tada mošti sv. Stefana bjehu svečano prenijete na Sion i tu česno sahranjene, a mošti ostalih iznesene na jedno brdo više pećine, i tu u jednoj crkvi položene. Mnoga iscjelenja bolesnika dogodiše se toga dana od moštiju sv. Stefana.

Docnije te mošti biše prenijete u Carigrad. Tako Gospod uvenča mnogom slavom onoga koji prvi za Njegovo ime krv svoju proli.

Tropar
Carskim vijencem si vjenčao glavu tvoju stradanjem, koja si pretrpeo zbog Hrista Boga, prvi među mučenicima, Sveti Stefane: Ti si izobličio judejsko bezumlje i video si Spastilja tvoga kako sjedi sa desne strane Oca: Njega moli za spasenje duša naših.

 

izvor:Agencije/FOTO:SPC