Pozorište “Maslačak”- Premijerno “Alisa u zemlji čuda” 30. aprila

13.04.2023. - Kultura

Pozorište “Maslačak”, prvo privatno pozorište za djecu u Republici Srpskoj, nastalo zahvaljujući entuzijazmu i viziji Maje Antić, direktorke Turističke agencije “Happi travel”, ovih dana priprema premijeru nove predstave “Alisa u zemlji čuda”, koja će premijerno biti odigrana 30. aprila.

Tim povodom razgovarali smo sa dvojicom prekaljenih glumaca ovog  dječijeg pozorišta, Branislavom Banetom Vujićem i Markom Toljevićem, o tome kako teku pripreme za premijeru “Alise u zemlji čuda”.

Marko Toljević kaže da je to prva prava premijera nakon skoro trogodišnje pauze.

 “Zbog pandemije virusa korona napravili smo dužu pauzu. U međuvremenu su neki glumci otišli, tako da smo, kao mala glumačka ekipa, morali obnoviti sve predstave, da bi sve bilo uigrano i spremno za nastup pred najzahtjevnijom pozorišnom publikom. Izabrali smo “Alisu u zemlji čuda”, predstavu u kojoj igra desetoro glumaca. Tekst je pisao Jovica Tišma, dramski pisac i naš dugogodišnji saradnik. Režiju potpisuje Dušan Ranković. Što se tiče “Alise u zemlji čuda”, mi ćemo ovom predstavom djecu odvesti u neki drugi, neobičan svijet čuda i bajki iz devetnaestog vijeka.

Alisu će igrati mlada glumica Alisa Stokić, potekla iz naše Škole glume. To je naše novo glumačko lice. Napunila je osamnaest godina i ušla u “klub punoljetnih”. Većinu ženskih glavnih uloga igra Natalija Vujić, a kada ona ima neodložne obaveze, sada je tu Anđela da je zamijeni. Probe čitanja i učenja teksta održavamo u rođendaonici “Maslačka”, a kada se predstava postavlja, onda se sva čarolija dešava na sceni Centra za kulturu.

Branislav Vujić već pet godina glumi u pozorištu “Maslačak”, praktično od  njegovog osnivanja. 

Publika je s nama rasla i stasavala

“Prvo smo pripremali sezonske, odnosno novogodišnje predstave za djecu. Nakon toga, kao kruna napornog rada, rodilo se pozorište “Maslačak”. Na početku je bilo teško postaviti sve te predstave i svakih petnaest dana imati novu premijeru.

Naravno, trebalo je odnjegovati i pozorišnu publiku. Kako smo mi rasli i stasavali, tako se sa nama i publika razvijala. Do sada smo na scenu postavili i igrali nekih dvadesetak predstava. U pitanju su autorske predstave, koje nam piše Jovica Tišma, dramski pisac, naš saradnik, ali i adaptacije bajki. Tu su i komercijalne predstave, rađene na osnovu likova iz crtanih filmova. Igramo za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Nedavno smo u Brčkom igrali Jovičinu predstavu “Čarobni ormar” za osnovce. Svake nedjelje, tačno u podne, igramo predstave za najmlađe”. 

Djecu učimo ispravnim moralnim načelima

 Marko Toljević, član ove glumačke družine s nešto dužim glumačkim stažom od  pet godina,   kaže da je je jedna od najigranijih predstava u “Maslačku” predstava “ Štrumpfovi”.

 “Najviše puta je odigran “Gargamelov rođendan”. Prema ocjeni publike, najviše su zainteresovani za “Snežanu i  sedam patuljaka”. Ona je djeci zanimljiva, jer na sceni od početka do kraja igra devetoro glumaca. Djeca tu predstavu najviše vole. Imamo i autorske predstave, kao što je “Tajni agent Mjau Mjau”, u pitanju je ekološka predstava, te se i roditelji djece iznenade činjenicom koliko je to za djecu prihvatljiva, edukativna predstava.

Trudimo se da djecu učimo nekim ispravnim moralnim načelima, jer djeca u tom periodu, od treće i pete, pa do sedme godine, formiraju svoj karakter. Izuzetno je važno da im se u tom periodu usadi ideja o drugarstvu i druženju, o nekim osnovnim ljudskim i moralnim načelima. Tada oni uče kako da sačuvaju sebe, ljude oko sebe, ali i prirodu”.

Marko kaže da veliku zahvalnost za ono što “Maslačak” danas jeste, duguju sada već profesionalnim glumcima bijeljinskog Gradskog pozorišta, jer su oni napravili te prve korake i izgradili kostur budućeg dječijeg pozorišta.

“Naš ansambl sada broji petoro članova. Osim nas dvojice, tu je umjetnička direktorica Marija Ćosić, Banetova supruga Natalija Vujić i Violeta Galović. Naš član je i Marko Ristić, talentovani mladi glumac koji sada završava srednju školu. I on je ponikao u “Maslačkovoj” Školi glume. Iz naše Škole glume “Maslačak” poniklo je petoro do šestoro  talentovanih mladih saradnika”. 

Bane Vujić kaže da je svoju suprugu Nataliju upoznao u “Maslačku” 2018. godine.

“Radio sam novogodišnju predstavu u Centru za kulturu, Natalija istu predstavu na terenu. Viđali smo se na sceni, tu smo se upoznali, a igrali smo zajedno i u predstavi “Tajni agent Mjau Mjau”. Igrali smo u “predstavi “Pepeljuga”, “Ivica i Marica”. Vjerili smo se na sceni 2020. godine, dok smo igrali u predstavi “Pepeljuga”. Iznenadio sam je, u ulozi princa. Kada je rekla da ona nije nikakva princeza, rekao sam: “Nisi bila do sada, ali ćeš biti od sada”. Kleknuo sam i zaprosio je”.

Marko Toljević kaže da se sada osjeća kao Brčak, gdje i živi, iako je rođen u Visokom kod Sarajeva. Svakodnevno putuje na relaciji  Brčko – Bijeljina.

“Sada sam pravi Posavac. Tokom studija na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini zakoračio sam u glumačke vode. Inače, sviram i stvaram muziku. S obzirom na to da sam imao puno javnih nastupa, gluma mi je došla kao prirodna stvar, kao spoj više umjetničkih disciplina”, kaže Marko Toljević.

Bijeljina.com