Poetsko – guslarsko veče u Centru za kulturu “Semberija”

06.11.2022. - Izbor urednika

Jedna od najljepših manifestaciju u okviru  ovogodišnjih “Višnjićevih dana” U Bijeljini organizovana je večeras u Centru za kulturu “Semberija”. U pitanju je poetsko – guslarsko veče, posvećeno životu i djelu slijepog srpskog pjesnika i guslara Filipa Višnjića, koje su glumci Gradskog pozorišta, članovi SKUD-a “Semberija”,kao i bijeljinski guslari, tematski vezali za predstojeći Mitrovdan.

 Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika, zahvalio se SKUD-u “Semberija”, Sprskom kulturnom društvu “Prosvjeta”, Udruženju guslara “Filip Višnjić” i Gradskom pozorištu na organizovanju jedne ovakve večeri. 

“Do zatvaranja “Višnjićevih dana” imamo još niz manifestacija, svečanu akademiju u ponedjeljak, u 19,30 sati, predstavljanje knjige “Dnevnik ratnog hirurga” doktora Lazića, te izložbu o novcu i papirnim novčanicama Jugoslavije i Srbije. Pozivam građane da svojim prisustvom uveličaju ovogodišnje “Višnjićeve dane”, istakao je Ostojić. 

Vukan Đuka, jedan od najboljih srpskih guslara, predsjednik Guslarskog društva “Filip Višnjić” Bijeljina, izjavio je da pedeset godina druguje s guslama, ted a su bijeljinski guslari nastupali u proteklih dvadesetak godina na brojnim manifestacijama, od Srbije, Rusije, pa do Australije. 

Devetnaestogodišnja studentkinja Pedagoškog fakulteta, Violeta Krajišnik, od šestog razreda osnovne škole svira gusle. Nastupala je do sada na brojnim manifestacijama, a mnogima je bilo interesantno da čuju djevojku koja svira i pjeva uz gusle.

Bijeljina.com