Počinje Sarajevo Film festival, u planu prikazivanje više od 200 filmova

11.08.2023. - Kultura

Večeras će u Sarajevu, po 29. put, početi Sarajevo film festival!

 

Već nekoliko dana građani užurbano kupuju ulaznice za filmske projekcije. Festival će biti otvoren premijerom filma Kiss the Future.

„To je veliki praznik filmske umjetnosti, ali i susreta među ljudima, praznik filmske industrije, gdje se pod prijatnim okolnostima i domaćinskim odnosima prema gostima stvaraju i poslovi. Ljudi ovdje planiraju budućnost i zajedničke projekte, to unaprijeđuje filmsku industriju ne samo u našoj regiji, nego u cijelom svijetu”, poručila je  selektor takmičarskog programa Rada Šešić.

Na 29. izdanju SFF-a biće prikazano više od 220 filmova iz cijelog svijeta, a čak 49 premijera iz regije Balkana. Projekcije filmova bit će prikazane na više od 30 lokacija u Sarajevu, a brojne projekcije biće prikazane i u Mostaru i Tuzli.

Ovogodišnje izdanje SFF-a trajaće do 18. avgusta, kada će na zatvaranju festivala ispred Vječne vatre nastupati ukrajinski elektronski dvojac Artbat.

Za sve one koji ove dane provode u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, važno je naglasiti da od danas počinju i izmjene u režimu javnog gradskog prevoza, a koje će trajati sve to kraja Festivala.

 

izvor/FOTO:Agencije