Počinje 79. Međunarodni filmski festival u Veneciji

31.08.2022. - Kultura
Svjetskom premijerom filma “Bijeli šum” režisera Noe Bumbaha večeras se svečano otvara 79. Međunarodni filmski festival u Veneciji, koji traje do 10. septembra.

– Zaista je divna stvar vratiti se na venecijanski filmski festival i nevjerovatna čast imati “Bijeli šum” kao premijerni film. Ovo je mjesto koje toliko voli bioskop i uzbuđenje je i privilegija pridružiti se nevjerovatnim filmovima i filmskim stvaraocima, koji će ovdje premijerno prikazati svoje filmove – rekao je Bumbah.

Glumačke zvijezde Adam Drajver, Hari Stajles, Olivija Vajld,  Florens Pug, Timoti Šaleme…  samo su neke od imena za koje se očekuje da će pozirati na crvenom tepihu ispred “Palazzo del Cinema”. Njihovo prisustvo uz dobitnicu životnog djela Katrin Denev, Hju Džekmena, Tildu Svinton, Penelopu Kruz, Timotija Šalamea i mnoge druge, pomaže da se Lido, opušteni grad na plaži preko puta Venecijanske lagune od Trga svetog Marka, pretvori u bastion glamura, fantazija i bioskopa na Jadranu. Festival, koji traje do 10. septembra, pravo je vrijeme da pokrene kampanje za Oskara, a Holivud sve više koristi Veneciju za pokretanje prestižnih produkcija poput “Zvijezda je rođena”, “La La Land” i “Zemlja Nomada”. Jedna od najiščekivanijih premijera jeste biografija “Plavuša”, mračno prepričavanje tragičnog života holivudske ikone Merlin Monro.

Njegov australijski režiser Endrju Domink ga je sa tipičnom skromnošću proglasio remek-djelom i prijeti da će  Armasovu od zvijezde u usponu pretvoriti u divu sa A liste. U međuvremenu, vojska obožavatelja Timotija Šalamea nestrpljivo iščekuje film “Kosti i ostalo”, koji ga je ponovo ujedinio sa režiserom filma Lukom Gvadanjinom u onom što oni nazivaju “ljudožderska romansa”. Ove godine vraća se reditelj Daren Aronofski, koji je osvojio glavnu nagradu “Zlatni lav” 2008. godine za dramu “Rvač”. U njegovom novom filmu “Kit” glumi Brendon Frejzer, koji se vraća glumi nakon duže pauze s rolom morbidno gojaznog čovjeka koji pokušava da se ponovo poveže sa svojom kćerkom. Još jedan čest gost Venecije, Alehandro Gonzalez Inaritu vratio se u svoj rodni Meksiko zbog porodične priče “Bardo”, nakon dva američka hita “Čovjek ptica” (koji je osvojio Zlatnog lava i Oskara za najbolji film) i “Povratnik”, koji je osvojio dugoočekivanog Oskara za Leonarda di­ Kaprija.

Glumica Olivija Vajld prikazaće van konkurencije svoj režiserski prvenac “Ne brini draga”, u kojem glumi njen muž pop zvijezda Hari Stajls i kojeg prate razne kontroverze oko teme i scena seksa. Takođe, van konkurencije prikazaće se novi filmovi veterana Voltera Hila (“Mrtav za dolar”) i Pola Šredera (“Gospodar baštovana”), te rimejka klasika Akire Kurosave “Ikiru”  u režiji Olivera Hermanusa. Trebalo bi pomenuti da Venecija ima još jednu ključnu prednost u odnosu na svog glavnog rivala, Kanski festival, budući da francuski festival vode vlasnici bioskopa koji odbijaju filmove sa striming servisa. Generalno, Holivud i zapadna Evropa dominiraju selekcijom od 23 filma koji se takmiče za naklonost žirija predvođenog američkom glumicom Džulijan Mur.

Televizija

Kako je televizijski program sada stalni dio festivala, dva reditelja visokog profila imaće nove radove koji će se premijerno prikazivati u Veneciji.

U pitanju su serije “The Kingdom Exodus” kontroverznog režisera Larsa Von Trira i serija “Copenhagen Conjbodž” neo-noir priča Nikolasa Vindfinga Rivsa smještena u glavnom gradu Danske.

 

izvor:Aloonline/FOTO: