Počeo “Baro drom”- Festival koji promoviše romsku kulturu, tradiciju i jezik

25.08.2022. - Kultura

Večeras je u Bijeljini otvoren prvi festival “Baro drom”, u prevodu “Dug put”, koji promoviše i slavi romsku kulturu, tradiciju i jezik. U organizaciji ovog festival, jedinstvenog na prostorima Zapadnog Balkana, učestvovali su Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja “Otaharin” i Udruženje žena “Romkinja”, uz podršku EEA i Norveškog Granta, kroz projekat “Nova rješenja za stare probleme” i uz podršku  Grada Bijeljina.

Dragan Joković, predsjednik udruženja Roma “Otaharin”, istakao je da je ovo festival koji nas uči o dugom putu koji su Romi prošli i kojim još uvijek putuju ka potpunoj društvenoj uključenosti i prihvatanju.

 “Radosni smo zbog činjenice da građanima Bijeljine možemo predstaviti pravu romsku kulturu i tradiciju, nešto od stvaralaštva Roma, ali i romsku muziku koju večeres izvodi beogradska grupa “Kal bend”.

Druge festivalske večeri predstaviće se operska diva Nataša Tasić Knežević, prvakinja opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Saša Knežević, pijanista. Radionicu o romskom jeziku i kulturi realizovaće profesor doktor Hedina Tahirović Sijerčić, a na književnoj večeri predstaviće se i pisac Meti Kamberi.

Kada su Romi u pitanju, uglavnom se priča o nekim bolnim temama, ali, ukoliko želimo da se borimo protiv stereotipa i predrasuda, ukoliko želimo da idemo naprijed, onda treba da idemo ovim dugim putem, kako je nazvan i naš festival”, izjavio je Joković, naglasivši da je njegova želja da festival postane tradicionalan i da se organizuje svake godine u Bijeljini, ali i u drugim gradovima.

U okviru festivala otvorene su izložbe “Znameniti Romi svijeta”, u Galeriji Centra za kulturu “Semberija” i “Romi narod vatre i slobode” u Muzeju Semberije.

Bijeljina.com