Otvoren Sedamdeset šesti svjetski kup u harmonici

05.09.2023. - Kultura

 

Večeras je u Bijeljini otvoren Sedamdeset šesti Svjetski kup u harmonici koji je organizovala  Svjetska asocijacija akordeonista, u saradnji sa Udruženjem umjetnika “Artist” iz Bijeljine i Muzičkom školom “Kornelije Stanković”. Ovogodišnji Svjetski kup u harmonici okuplja takmičare i članove žirija iz trideset zemalja svijeta.

Mirko Paterini iz Italije, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista, podsjetio je da je Svjetski kup u harmonici prvi u put održan 1935. godine.

“Imamo sedamdesetak sudija i delegata ovdje, čini mi se oko stotinu takmičara iz tridesetak zemalja svijeta. Svi koncerti su javni i publika će biti u prilici da prati izvođenja takmičara. Zahvaljujem svima onima koji su podržali ovaj Svjetski kup u harmonici”, istakao je Mirko Paterini.

Aleksandar Salivano iz Rusije, član Svjetske asocijacije akordeonista i predsjednik Komiteta za muzička pitanja Svjetske konfederacije akordeonista, naglasio je da izvođači na harmonici postoje širom svijeta, ali da se značaj harmonike prenio i na ovu lokalnu sredinu, što predstavlja veliki značaj za BiH.

Harmonikaši s Balkana uvijek među najboljima

 “Uvijek su harmonikaši sa Balkanskog poluostrva, iz BiH i Srbije na takmičenjima zauzimali najbolja mjesta. Mi biramo najbolje od najboljih, sa svih meridijana, iz Evrope, Azije i Afrike.  Takmičari s ovih prostora uvijek su bili među najboljima. Interesantno je da oni, kada postanu profesori i odu dalje da šire svoja znanja, uvijek se vraćaju s novim učenicima koji donose vrhunska znanja i postaju najbolji u izvođenju profesionalne muzike na harmonici”, istakao je Aleksandar Salivano, poželivši svim takmičarima i učesnicima ovog takmičenja uspjeh i sreću u životu.

Kulturni događaj od istorisjkog značaja za Bijeljinu i Republiku Srpsku

Slaviša Perić, počasni potpredsjednik Svjetske asocijacije akordeonista pozdravio je sve takmičare i goste, izrazivši ponos što se u Bijeljini i Ugljeviku organizuje jedan ovakav vrhunski svjetski kulturni događaj.

“Velika nam je čast da se Sedamdeset šesti svjetski kup u harmonici održava u Republici Srpskoj. Zahvaljujemo Svjetskoj asocijaciji akordeonista što su nam ukazali povjerenje i pružili mogućnost da mi budemo organizatori najveće svjetske smotre harmonike, po prvi put u istoriji ovih prostora. Posebnu zahvalnost bih izrazio lokalnim upravama Ugljevika i Bijeljine, veliku zahvalnost izražavam i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je prepoznao značaj ove manifestacije za našu Republiku. Takmičari će nastupiti u juniorskim i seniorskim kategorijama, a BiH i Republika Srpku će predstavljati pet takmičara”, istakao je Slaviša Perić.

Bijeljina.com