Nekada se na vašare i svadbe išlo biciklom

11.07.2023. - Kultura

Dom kulture u Brodcu može se pohvaliti zanimljivom postavkom fotografija koje svjedoče o bogatom društvenom, privrednom, kulturnom i sportskom životu ovog sela u proteklih stotinu godina. Takvu zbirku fotografija, vjerovatno, nema nijedno drugo sembersko selo.

Radomir Perić, mještanin Brodca i svojevrsni hroničar ovog semberskog sela, kaže da se narodno kolo  u Brodcu igralo od pamtivijeka, otkako znamo za sebe. Na jednoj fotografiji zabilježeno je i ovo, Dan Borca, četvrti jul, 1953. godine, na Bosanskoj Rači. Proslava je obilježena narodnim kolom. Na fotografijama svadbe, mladenci, kopači na njivi, izvođači popularne narodne muzike i folklora…

“Jedan Bročanin je drvenu magazu prevozio uz pomoć konjske zaprege. I to je zabilježeno. Znam tačno o kome je riječ na fotografiji koja svjedoči o odlasku na vašar u Dvorove. Na fotografije je stalo stotinu godina života u Brodcu. Zbilježen je ispraćaj čuvenog učitelja i romanopisca Dušana Baranina iz Brodca, kada je kompletno selo došlo da isprati omiljenog učitelja i prosvjetara, čovjeka koji je pomogao prosvjećivanje, kulturno i ekonomsko uzdizanje našeg sela.

Čak je formirao i krojački kurs za djevojke. To je za nas danas istorijska fotografija. Mještani su ga ispratili ispred hotela “Podrinje”, kasnije je to bila kafana sa istoimenim nazivom, preko puta škole, gdje je i nastala ova fotografija. Pored Dušana, na fotografiji je i njegova supruga Ruža”, priča nam Padomir Perić.

 Vremeplov sela i seoskog života na jednom mjestu

Priča teče dalje… “Imamo fotografiju na kojoj je 1963. godine  zabilježeno uvođenje električne energije u Donjem Brodcu.

Zanimljiva je i fotografija iz 1953. godine. Bročanski amateri pripremili su pozorišni komad “Hasanaginica”. Bilo je to vrijeme procvata kulturno – umjetničkog aktivizma u našem selu. U to vrijeme glumci su imali obezbijeđene nošnje koje su koristili prilikom izvođenja ovog dramskog komada. Igrali su u sali Doma kulture u Brodcu.

Od kompletne glumačke družine živa je samo jedna gospođa, Rada Kajzer Savatić, koja živi u Novom Sadu i ima više od osamdeset godina. Imamo puno fotografija novijeg datuma koje svjedoče o bogatom kulturno – zabavnom i sportskom životu u našem selu. Zabilježili smo trenutak kada je ovdje nastupao Siniša Pajić, operski pjevač, jedini bariton od Beograda do Sarajeva. Tu je i Slaviša Stojanović, korepetitor mu je bio, a sada predaje u Muzičkoj školi u Bijeljini. Grupa dječaka, učenici Muzičke škole, svirali su na violinama kompoziciju “Na tihom, plavom Dunavu”.

Na jednoj fotografiji je Jefimija, najbolji izvođač duhovne muzike u Srbiji, koja je bila naš gost u Brodcu. Fotografisali smo Milkicu Marjanović, dvanaestogodišnju djevojčicu, koja je tada izvodila etno pjesmu. Kasnije se i profesionalno ostvarila u muzičkim vodama.

Na fotografijama su brojni znani i manje znani Bročani, zemljodjelci, orači, zanatlije, učeni ljudi, muzičari, folkloraši, fudbaleri… Svi oni su, svako na svoj način, postali dio istorije ovog poznatog semberskog sela.

Bijeljina.com