Najljepša je živa pjesnička riječ

21.03.2023. - Kultura

Veče poezije, pod nazivom “Stihovanje semberske lire”, organizovali su večeras članovi Književnog  kluba “Jovan Dučić”u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić”. Svoje stihove govorili su dugogodišnji članovi Kluba, ali I mlade pjesničke nade, bijeljinski srednjoškolci i osnovci.

 Radmila Đokić, predsjednik Književnog kluba “Jovan Dučić” izjavila je da su ovo poetsko veče svojim stihovima uveličali članovi Književnog kluba i gosti, mladi stvaraoci, učenici Gimnazije “Filip Višnjić” i Osnovne škole “Dvorovi” iz Dvorova.

“Za nekoliko godina mladi će preuzeti rukovođenje ovim klubom i zbog toga je važno da mlade stvaraoce na vrijeme uključimo u sve aktivnosti našeg kluba. Imamo vjernu publiku, zaljubljenike u poeziju koji redovno posjećuju književne i pjesničke večeri. Uprkos  digitalizaciji i internetu, još je puno onih koji žele da čuju živu pjesničku riječ”, izjavila je Radmila Đokić.

Zdravko Zgonjanin, član Književnog kluba “Jovan Dučuć” podsjetio je da se semberski pjesnici i stvaraoci već dvadesetak godina okupljaju i druže na ovakvim pjesničkim svetkovinama.

“Sve što radimo, radimo uz pomoć i podršku Narodne biblioteke “Filip Višnjić” i uz podršku medija. Želio bih da se u narednom periodu obezbijede prostorije za Književni klub “Jovan Dučić”, jer je to zaslužio i pjesnik Dučić, a i pjesnikinja Magdalena Živanović. Smatram da je to i obaveza lokalne zajednice, jer bi taj kutak za pjesnike i književne stvaraoce još više doprinio afirmaciji Bijeljine kao središta kulture i stvaralaštva”, istakao je Zdravko Zgonjanin.

 

Željana Arsenović, direktorka Narodne biblioteke “Filip Višnjić” podsjetila je da već u četvrtak u Biblioteci gostuje Ljiljana Habjanović Đurović, naglasivši da se tokom godine u Biblioteci organizuju razne radionice, seminari, stručna predavanja i gostovanja poznatih književnika, te da ova ustanova kulture permanentno radi na očuvanju narodne tradicije, srpskog jezika i ćirilice. 

Kristina Ostojić, učenica osmog razreda Osnovne škole “Dvorovi” u Dvorovima kaže da je odnedavno počela pisati poeziju u okviru školske literarne sekcije. Ona inspiraciju za svoje stihove pronalazi u prirodi i svakodnevnom životu. 

Bijeljina.com