Muzika ujedinjuje ljude i nacije | Bijeljina.com

Muzika ujedinjuje ljude i nacije

10.09.2023.

U Bijeljini je sinoć zatvoreno trodnevno svjetsko muzičko takmičenje, Sedamdeset šesti Svjetski kup u harmonici koji je organizovala Svjetska asocijacija akordeonista, u saradnji sa Udruženjem umjetnika “Artist” iz Bijeljine i Muzičkom školom “Kornelije Stanković”. Svjetski kup u harmonici okupio je takmičare i članove žirija iz trideset zemalja svijeta.

 

 

Mirko Paterini iz Italije, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista, izrazio je je zadovoljstvo organizacijom Sedamdeset šestog kupa akordeonista.

 

“Kvalitet svih učesnika je bio izvanredan. Doživio sam ovdje izuzetno pozitivno iskustvo, kada je u pitanju angažovanje organizatora i volontera na ovom takimičenju. Iz Bijeljine i Ugljevika ćemo otići sa srcem ispunjenim dobrodošlicom i ljubaznošću koja nam je ovdje iskazana. Što se tiče muzike koja je ovdje prezentovana, evidentno je da u svim zemljama postoje škole muzike i harmonike, ali se izdvajaju one zemlje koje su na najvišem nivou, kada je riječ o muzičkom obrazovanju. Na ovom najvišem nivou takmičenja, talenti mogu da se pojave iz bilo koje države. Imamo veoma mlade muzičare iz Kine koji su već postigli izvanredan uspjeh. Tu su i učesnici iz Srbije i BiH koji su postigli ogroman uspjeh. Moram da kažem i to da imamo jako uspješne takmičare iz brojnih država svijeta”, naglasio je Mirko Paterini.

 

Jedan od najbolje organizovanih Svjetskih kupova do sada

Aleksandar Salivano iz Rusije, član Svjetske asocijacije akordeonista, izjavio je da je ovogodišni Svjetski kup u harmonici izuzetno dobro organizovan, možda i ponajbolje do sada.

 

“Ovdje smo bili odlično prihvaćeni i puni smo prelijepih utisaka. Ovogodišnji Svjetski kup se izdvaja po tome što je u organizaciji prisutna podrška svih institucija i Crkve, što je izuzetno važno. Posebno bih zahvalio Slaviši Periću, jer je uspio da na ovakvom nivou organizuje Svjetski kup u harmonici, istovremeno ujedinivši sve institucije i nivoe vlasti u pružanju podrške harmonici. Muzika je ovdje ujedinila sve ljude i nacije”, izjavio je Aleksandar Salivano.

Slaviša Perić, počasni potpredsjednik Svjetske asocijacije akordeonista, izjavio da je Svjetski kup u harmonici najvažniji kulturni događaj u Republici Srpskoj i BiH u ovoj godini.

“Publika je uživala u koncertima u protekla tri dana. Imali smo jak nivo izvođenja, jaku konkurenciju. Vladala je prijateljska atmosfera. Imali smo puno poteškoća oko organizacije Svjetskog kupa u harmonici, ali, bez obzira na sve te okolnosti i poteškoće, mi smo uspjeli da, po prvi put, Ugljevik i Bijeljinu, Republiku Srpsku i BiH stavimo na muzičku mapu svijeta i na taj način ih upisali u svjetsku muzičku istoriju. Svjetski kup je najstarije takmičenje i okuplja najbolje svjetske harmonikaše. Drago mi je da smo organizacijom Svjetskog kupa ispisali istoriju harmonike i na ovim prostorima”, izjavio je Slaviša Perić.

 

 

Bijeljina.com