Mladi virtuoz na harmonici Đorđe Perić oduševio publiku

06.01.2023. - Kultura

Na tradicionalnom Božićnom koncertu u Bijeljini večeras su se publici predstavili učenici Muzičke škole “Kornelije Stanković” i mladi virtuoz Đorđe Perić, aktuelni dvostruki prvak svijeta na harmonici.

Muzika je moj način da stvorim čaroliju – rekao je Perić novinarima i naveo da svoju budućnost vidi u koncertima sa ocem Slavišom Perićem, koji je osnivač i direktor Muzičke škole i njegov profesor.

Trenutno neostvarena želja mu je da posjeti Pariz, gdje bi krajem januara trebalo da održi koncert.

Direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” Slaviša Perić rekao je da 15 godina rade u Bijeljini, Ugljeviku i austrijskom gradu Grac, a najzastupljeniji odsjek u školi je harmonika.

On je napomenuo da su u prošloj godini ostvarili zapažen uspjeh pobjedom na Svjetskom trofeju harmonike u Kini gdje je mlađi Perić bio pobjednik u kategoriji solo.

“Imali smo i pobjednike u disciplini kamerna muzika, kao i duo harmonika Đorđa Perića i Nemanje Kalajdžića, koji su pobjednici u ovoj kategoriji”,  naveo je Perić.

On je istakao da su učenici aktivni i na nastupima širom Republike Srpske, da tradicionalno nastupaju na Vidovdanskim svečanostima u Andrićgradu i svečanostima povodom Dana Republike, a Đorđe Perić će i ove godine nastupiti na svečanoj akademiji u Banjaluci.

Na koncertu u Centru za kulturu “Semberija” predstavili su se učenici iz Bijeljine, solisti, kamerni ansambli, orkestar škole i laureati međunarodnih takmičenja koji su osvajali prestižne nagrade.

Đorđe Perić je učenik sedmog razreda osnovne škole i četvrtog razreda Muzičke škole “Kornelije Stanković”.

Počeo je da osvaja nagrade na svjetskoj sceni sa nepunih šest godina, a do sada ih je osvojio više od 150 u 30 zemalja.

Izvor/Foto:Srna