“Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini

14.05.2022. - Kultura

Koncertom “Dječijeg hora” u Sokolskom domu u Bijeljini sinoć je otvoren Horski festival “Majske muzičke svečanosti”, koji će publici ovog vikenda pružiti bogat program koji su pripremili ansambli i solo pjevači iz Srbije i BiH.

Dirigent Јelena Trakilović podsjetila je da je prethodne dvije godine ovaj festival održan u onlajn formatu i izrazila zadovoljstvo što je sada ponovo red na živu energiju.

“Kroz Bijeljinu će prodefilovati 35 horova iz 25 gradova iz zemlje i okruženja, a ocjenjivaće ih žiri sastavljen od kompozitora i dirigenata iz Srbije i BiH”, izjavila je Trakilovićeva novinarima.

Trakilovićeva je navela da će biti osam takmičarskih kategorija.

“Osim horskih, imaćemo i kategoriju solo pjevača, kao i kategoriju pravoslavne duhovne muzike”, rekla je Trakilovićeva i pozvala publiku da prati ovogodišnji festival.

Portparol Festivala Stevan Čukić rekao je da se ova manifestacija vraća svom izvornom načinu održavanja – uživo, u Bijeljini, koja je, kako je rekao, postala prepoznatljivo mjesto u svijetu horske muzike.

Čukić je naveo da ima i onih koji su prijavljeni prvi put za ovaj festival.

“Čuli su samo lijepe komentare o nama i odlučili da dođu, tako da će Bijeljina ovog vikenda biti ispunjena mladošću i u njoj će biti pravi praznik muzike”, rekao je Čukić.

Nastupi će biti održani, osim u Sokolskom domu, i u Centru za kulturu “Semberija”, kao i u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, gdje će biti održano takmičenje u kategoriji “Pravoslavna duhovna muzika”.

Ideja o pokretanju Međunaradnog horskog festivala potekla je od Desanke Trakilović, dirigenta SPD “Srbadija”. Izvršni organizator Festivala je SPD “Srbadija”, koje je, svojim ugledom i brojnim međunarodnim nagradama, uspjelo da privuče renomirane horove i najuglednije dirigente iz svijeta horske muzike.

Hor “Srbadija” je visoko rangiran na Svjetskoj rang-list koju formira “Musika mundi” i danas je najbolje rangiran hor iz regiona.

U proteklih 20 godina “Majske muzičke svečanosti” okupile su više od 650 horova i 40.000 horskih pjevača.

Radi održavanja manifestacije danas i u nedjelju, 15. maja, će od 9.00 do 19.00 časova biti zabranjen saobraćaj u Ulici vojvode Stepe.

Izvor:Nezavisne /Foto:Srna