Kulturna saradnja između Bijeljine i Beča (FOTO)

19.05.2023. - Kultura

U galeriji Centra za kulturu “Semberija” večeras je otvorena zanimljiva izložba čiji je cilj kulturna saradnja između umjetnika sa područja Bijeljine i Beča.

 

Kroz kulturni dijalog, kako reče kustos projekta Pavle Golijanin, želi se uspostaviti bliža saradnja sa austrijskim umjetnicima kako bi se kroz svojevrsnu interakciju Bijeljinci upoznali sa savremenim umjetničkim tokovima Beča, jednog od najživopisnijih i najraskošnijih kulturnih centara Evrope. 

“Tematski okvir ove izložbe je dijalog. Veliki broj umjentičkih radova nastao je kroz saradnju sa domaćim zanatlijama i lokalnim umjetnicima, ali i firmama sponzorima. Na izložbi su zastupljeni radovi dvadeset i četiri umjetnika iz Beča i sedmoro umjetnika iz Bijeljine. U projekat su uključeni i fotograf Suzana Hofer i dizajner Aleksandar Todorović. Na izložbi su zastupljene različite poetike i različiti umjetnički pristupi. Važno je istaći i to da su na izložbi zastupljene fotografije, slikarstvo, skulptura, različiti objekti, što predstavlja skladan spoj likovnih i primijenjenih umjetnika”, kaže Pavle Golijanin. 

Matija Kanjerić, umjetnik iz Bijeljine, koji je slikarstvo diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu 2021. godine, gdje je završio i master studije na grafičkom odsjeku, kaže da je večerašnja izložba skladan spoj bečkih i bijeljinskih autora.  

“Na izložbi sam se predstavio foto – transferima. Na taj način motiv posmatranja biva otrgnut od njihovog izvornog tvorca, sa idejom da se kroz proces  dekonstrukcije motiva posmatranja formira jedan novi diskurs”, kaže Matija Kanjerić. 

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika izjavio je da je u pitanju zanimljiv koncept spajanja radova umjetnika iz Beča i Bijeljine. 

 

“Mnogi su se uključili da bi ova izložba izgledala ovako kako je i zamišljena u glavama autora radova. Izložba je otvorena do šesnaestog juna, te pozivamo naše sugrađane da je pogledaju i da daju svoj sud o izloženim radovima”, izjavio je Ostojić.

Bijeljina.com