Kako se oblačila srpska vladarska vlastela – od Nemanjića do Brankovića

17.08.2022. - Kultura
Riznicu srpske i svjetske kulturne baštine obogatio je doktor Bojan Popović, istoričar umjetnosti, kapitalnom monografijom „Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća“.

Istorija srednjovijekovnog odijevanja prikazana je u kapitalnom izdanju bogato ilustrovanom fotografijama, crtežima i digitalnim rekonstrukcijama freskoslikarstva.

Poznato je da je zbog očuvanosti staro srpsko slikarstvo najveći i najznačajniji izvor za pročavanje kostima.

„U našim crkvama i manastirima sačuvano negde zavisno od načina preborojavanja, ali 780 portreta, što na pojedinačnim kompozicijama, što u okviru loze vladara, što u okviru zajedničkih kompozicija. To je, dakle, veliki osnov za proučavanje našeg srednjovekovnog društva“, naglašava autor monografije, dr Bojan Popović.

U monografiji Popovića prikazani su portreti istorijskih ličnosti i opisana je srednjovijekovna vladarska i vlasteoska odeća kroz vrijeme od vladara iz dinastije Nemanjića, preko Moravske Srbije i Lazarevića do Brankovića.

„Naravno da je jako važno proučiti osnovnu vladarsku odeću, ona se i menjala i postoje ta četiri perioda kod nas. Još od vremena Zetske dinastije, to je neki prvi period izolovan, zatim perioda prvih Nemanjića – prve polovine 13. veka, kada se zapravo nosi duga odeća, duge haljine sa plaštovima koji su ukarašeni dvoglavim orlovima, što ukazuje na vrh vizantijskog dvora“, navodi Popović za RTS.

Istoričar umetnosti Bojan Popović, koji je kustos beogradske Galerije fresaka, srpskim srednjovekovnim kostimom bavio se i u svom magistarskom, doktorskom, kao i pedagoškom radu.

Monografijom Srpska srednjovijekovna vladarska i vlasteoska odeća autorski predstavlja veoma značajno djelo, ne samo za našu istoriju umjetnosti i srpsku kulturu, već i za svjetsku kulturnu baštinu.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske