Izložba “Zapad u istočnom ruhu” Mirne Jovanović

22.06.2023. - Kultura

U Muzeju Semberije večeras je otvorena čertvrta samostalna izložba Mirne Jovanović, glumice Gradskog pozorišta “Semberija” i slikarke koja je u proteklih osam godina učestvovala na velikom broju kolektivnih izložbi i likovnih kolonija u Republici Srpskoj.

Njene kolege i poznanici proglasili su je “najboljom slikarkom među glumcima i najboljom glumicom među slikarima”.

Izložba “Zapad u istočnom ruhu” obuhvata 24 “slike u ikoni” ili još bolje  “ikone u slikama”, kako je navela master likovnih umjetnosti Vesna Todorović.

Mirna Jovanović, savremeni ikonopisac, koja je u školi ikonopisa “Odigitrija” u Bijeljini diplomirala 2018. godine,  objedinila je na svojim slikama dvije, po mnogo čemu različite, vrste umjetnosti, profanu i sakralnu, zapadnu i istočnu, vremeno – prostornu i eshatološku.

”Smjela ideja, da u ikonopisnom maniru predstavi replike epohalnih djela velikih slikara, daje stvaralaštvu Mirne Jovanović nesvakidašnji i potpuno originalni pečat”, napominje Vesna Todorović.

Portreti i figure različitih stilova zapadne umjetnosti na Mirninim slikama oživjeli su obasjani svjetlošću ikone. Po tome su, kako je istaknuto na večerašnjoj izložbi, koja će biti otvorena do četrnaestog jula, postali jedinstveni i neprolazni, kao i svjetlost samoga Tvorca.

Važno je napomenuti i to da su Jovanovićkine ikone uvrštene su u katalog “ Hristianskoe iskusstvo” u izdanju Moskovske Patrijaršije za 2022. i 2023. godinu. Ikone slika tradicionalnom tehnikom slikanja (jajčana tempera na lipovoj dasci), a od 2019. godine radi slike i ilustracije koristeći se vizantijskim stilom.

Bijeljina.com