Izložba o Milici Babić Andrić u Muzeju Semberije

15.02.2023. - Kultura

 

Milica Babić Andrić, rođena Šamčanka, supruga našeg nobelovca Ive Andrića, bila je i prva srpska kostimografkinja koja je pune tri decenije uspješno stvarala u Narodnom muzeju u Beogradu, kreirajući kostime za više od 300 pozorišnih predstava.

Zbog toga je i izložba, otvorena večeras u Muzeju Semberije, o Milici Babić Andrić, prvoj srpskoj kostimografkinji i univerzitetskom profesoru, koju je priredio  Centar za kulturu Šamac, izazvala veliku pažnju posjetilaca.

Milanka Blagojević, direktorica Centra za kulturu Šamac, autor ove izložbe, istakla je da je izložba nastala u sklopu Festivala “Milica” pokrenutog prvi put prošle godine u Šamcu.

 “Naš rad na popularizaciji ličnosti i djela Milice Babić Andrić rezultirao je i ovom izložbom.  Ona je ostala nekako u sjenci, u javnosti je upamćena samo kao supruga našeg nobelovca Ive Andrića, iako je trideset godina radila kao prvi školovani srpski kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. Radila je od 1930. do 1960. godine u Narodnom pozorištu  i opremila više od 300 pozorišnih predstava.

 

U njenom rodnom gradu, sve do prošle godine, nije ništa urađeno na boljem upoznavanju njene ličnosti i djela. Čak je i njena rodna kuća srušena, da bi se izgradila jedna stambena zgrada. Moja želja je bila da osvijetlimo njen rad i ime i da fokus stavimo na dugogodišnji rad Milice Babić Andrić u pozorištu. Ministarstvo prosvjete i kulture prepoznalo je značaj ličnosti Milice Babić Andrić i svrstana je u red značajnih ličnosti Republike Srpske, uz Ćopića, Dučića, Kočića i druge.

Na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture odobrena su i sredstva za  opremanje Spomen – sobe Milice Babić Andrić u Šamcu, koju ćemo otvoriti u aprilu”, kaže Milanka Blagojević, ističući da je ova izložba otvorila “Andrićeve dane” prošle godine, u oktobru, u Travniku, u rodnoj kući Ive Andrića. Dio građe, skice, fotografije, pisma, za ovu izložbu ustupio je i Narodni muzej u Beogradu, kao i Muzej pozorišnih umetnosti Srbije, gdje se čuva značajna građa, vezana za rad Milice Babić Andrić.

Tanja Lazić, muzejski savjetnik u Muzeju Semberije, izjavila je da je izložba o Milici Babić Andrić prva izložba koja je otvorena u 2023. godini u prostorijama Muzeja, napomenuvši da je značaj izložbe, koja će biti otvorena do 10. marta, u tome što nas upoznaje sa obimnim stvaralačkim radom Milice Babić Andrić.

Bijeljina.com