Gradsko pozorište kulturni ambasador Bijeljine

02.09.2024. - Kultura

Uručenjem povelje „MERMER I ZVUCI“ predstavi „Hasanaginica“ Ljubomira Simovića u režiji Dušana Tuzlančića sinoć je završena istoimena renomirana umjetnička manifestacija koja se održava u Aranđelovcu. U toku dva kalendarska mjeseca najkvalitetniji umjetnički sadržaji Srbije i regiona prikazani su u programu, ovog, 59-og po redu festivala, jednog od najstarijih u Evropi. Pred prepunim amfiteatrom ljetnje scene , publika je dugim aplauzom ispratila bijeljinske, banjalučke i novosadske aktere ove predstave.

 „Izuzetna nam je čast ukazana činjenicom da zatvorimo ovakav festival. Prije nekoliko večeri ovdje je održano umjetničko veče posvećeno velikanu Živanu Saramandiću, noć prije nas je gostovao Matija Bećković a mi smo za sam kraj imali priliku da oživimo stihove Ljubomira Simovića.Sjajno je sve izgledalo u ovom ogromnom parku, pred brojnom publikom pod otvorenim nebom.Ovo je tek drugo igranje ove predstave eksterijerno, i svaki put ona naotvorenom dobije neku novu, veliku dimenziju“ , izjavio je nakon uručenja povelje Dušan Tuzlančić, reditelj predstave.

   Podsjetimo, prošlog vikenda, bijeljinska predstava „Kumovi“ Dušana Kovačevića u režiji makedonske rediteljke Dragane Miloševske odigrana je u okviru „Nušićijade“ u Ivanjici, a pred kraj septembra, Bijeljinci će svoj najnoviju hit-predstavu „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“, Milivoja Mlađenovića u režiji Sonje Petrović predstaviti beogradskoj publici u Narodnom pozorištu Beograd , u okviru Manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

„Velika je stvar što ovu sezonu zapravo počinju čak tri naše različite predstave, u okviru renomiranih manifestacija u Srbiji. To je dovoljan pokazatelj da naš kontinuiran rad daje visoke umjetničke rezultate, a da pritom, radimo u jako teškim uslovima, a da nismo još proslavili ni petu godišnjicu rada“ , rekao nam je Ivan Petrović, direktor GP „ Semberija“ Bijeljina.

Bijeljina.com